AUR acuză instaurarea unui „regim hibrid” în România. Cătălin Predoiu răspunde acuzațiilor și se prezintă în Parlament
Camera Deputaților dezbate și votează astăzi moțiunea simplă depusă de parlamentarii AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu. Documentul intitulat „De la democrație la regim hibrid: România sub jugul poliției politice asmuțite de ministrul Predoiu” solicită demiterea imediată a ministrului și analizarea posibilității începerii urmăririi penale pentru presupuse fapte comise în exercitarea funcției.
Principalele acuzații aduse de AUR
Potrivit inițiatorilor moțiunii, România traversează „cea mai gravă criză democratică din ultimii ani”, iar responsabilitatea ar aparține, printre altele, Ministerului Afacerilor Interne.
„România este singurul stat UE retrogradat din categoria democrațiilor, fiind clasificat drept regim hibrid de Economist Intelligence Unit. Consecințele sunt deja vizibile: suspendarea programului Visa Waiver și pierderea încrederii instituțiilor internaționale”, susțin deputații AUR.
Aceștia acuză ministerul condus de Predoiu că ar fi transformat instituțiile de forță în instrumente de presiune politică, sub pretextul menținerii ordinii și siguranței publice.
Reacția lui Cătălin Predoiu: „Mă voi prezenta în fața Parlamentului”
În replică, ministrul Cătălin Predoiu a transmis un mesaj ferm pe rețelele de socializare, în care a negat acuzațiile AUR și a respins speculațiile conform cărora ar fi evitat confruntarea parlamentară.
„Afirmația că refuz să mă prezint în Parlament este falsă și face parte dintr-un efort de dezinformare deliberată”, a scris Predoiu pe Facebook.
Ministrul a precizat că a fost prezent de fiecare dată în fața Legislativului în momente importante, inclusiv înainte de ridicarea MCV sau în negocierile pentru Spațiul Schengen.
„Respect Parlamentul și principiile statului de drept. Dar nu pot accepta intoxicarea spațiului public cu neadevăruri. România are nevoie de stabilitate și decizii responsabile, nu de politică-spectacol”, a punctat Cătălin Predoiu.
Vot decisiv în plenul Camerei Deputaților
Dezbaterile din plenul Camerei Deputaților vor culmina cu un vot asupra moțiunii. Deși moțiunea simplă nu are efect juridic obligatoriu, adoptarea sa ar reprezenta un semnal politic puternic și ar putea influența poziția premierului în privința menținerii lui Predoiu în funcție.
Rămâne de văzut dacă moțiunea va întruni suficiente voturi pentru a fi adoptată și dacă se vor genera consecințe în plan penal, așa cum solicită inițiatorii.