Ion Iliescu, Trimis Din Nou În Judecată În Dosarul Mineriadei Din Iunie 1990

Data:

spot_img
- Publicitate -

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, alături de fostul premier Petre Roman și alți oficiali ai regimului postdecembrist, a fost trimis din nou în judecată de Parchetul General în dosarul Mineriadei din iunie 1990, fiind acuzați de săvârșirea unor infracțiuni contra umanității. Dosarul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Violență de stat în numele ordinii publice

Potrivit procurorilor, în perioada 13–15 iunie 1990, autoritățile române au declanșat o acțiune represivă de amploare împotriva manifestanților pașnici din Piața Universității. Peste 1.300 de persoane au fost agresate fizic sau psihic, iar 1.211 cetățeni au fost lipsiți de libertate în mod ilegal. Printre victime s-au numărat și patru persoane decedate prin împușcare și două femei violate.

Manifestațiile din Piața Universității au început la 22 aprilie 1990, având un caracter pașnic și democratic. Protestatarii cereau desprinderea reală de comunism și promovarea valorilor occidentale. În loc de dialog, autoritățile au optat pentru represiune.

Cine sunt inculpații

Lista inculpaților din dosar este compusă din:

  • Ion Iliescu – fost președinte al României
  • Petre Roman – fost prim-ministru
  • Gelu-Voican Voiculescu – fost vicepremier
  • Virgil Măgureanu – fost director al SRI
  • Adrian Sârbu – fost consilier al premierului
  • Miron Cozma – fost lider al minerilor
  • Vasile Dobrinoiu – general (r), fost comandant al Școlii Militare de Ofițeri MAI
  • Peter Petre – colonel (r), fost comandant al UM 0575 Măgurele

Aceștia sunt acuzați că au orchestrat și pus în aplicare un plan de reprimare violentă a opoziției civice, folosind instituții ale statului și mii de mineri și muncitori aduși din întreaga țară.

Minerii, forță de represiune paralelă

Minerii, coordonați de lideri precum Miron Cozma, au devenit o veritabilă forță paralelă de ordine, acționând în afara cadrului legal. Sediile partidelor de opoziție, redacțiile unor publicații independente și locuințele liderilor politici au fost devastate. Zeci de persoane au fost ridicate de pe străzile Capitalei și duse în unități militare, unde au fost supuse unor tratamente inumane.

Un proces cu valențe istorice

Acesta este al doilea moment în care Ion Iliescu este trimis în judecată pentru faptele din iunie 1990. Prima încercare, din 2017, a fost blocată din motive procedurale, instanțele dispunând returnarea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei.

În ciuda vârstei de 95 de ani, fostul președinte a fost vizitat de procurori la domiciliu pentru a i se comunica învinuirile. Dosarul readuce în atenție întrebările nerezolvate ale tranziției postcomuniste și ale răspunderii celor care au folosit instituțiile democratice pentru a reprima proteste pașnice.

Sursa: tvrinfo.ro

- Publicitate -

📢 URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Reclamă

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri

Întreaga lume își ia rămas bun de la Papa Francisc. Detalii despre funeraliile de la Vatican

Biserica Catolică și credincioșii din întreaga lume își iau...

Prognoza Meteo pentru Vineri, 25 Aprilie 2025: Ploi de vară, vijelii și grindină în unele regiuni

Vremea de vineri, 25 aprilie 2025, aduce temperaturi plăcute,...