Tensiuni în jurul ministrului de Externe, Emil Hurezeanu. Conform mai multor surse politice, coaliția de guvernare ia în calcul înlocuirea sa, în contextul în care activitatea sa diplomatică este considerată de unii lideri politici ca fiind inadecvată noii dinamici internaționale. PSD, UDMR și USR și-au exprimat nemulțumirea față de prestația ministrului.
Ciolacu: „Hurezeanu este un diplomat de modă veche”
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că Emil Hurezeanu este un diplomat valoros, dar nu adaptat cerințelor actuale ale diplomației globale, în special în relația strategică cu Statele Unite. Liderul social-democrat a sugerat că o schimbare ar fi necesară pentru întărirea legăturii cu administrația americană.
„Domnul Hurezeanu este, fără să-l jignesc, un diplomat de modă veche, într-o zonă de diplomație foarte bine adaptată la Europa. Nu este în dinamica diplomației care se impune acum cu SUA”, a afirmat Ciolacu, adăugând că ministrul „ar fi foarte căutat ca ministru de Externe pentru Europa”.
Declarația vine în contextul suspendării de către SUA a implementării programului Visa Waiver pentru România, ceea ce a generat frustrări în rândul autorităților de la București.
Critici și din partea UDMR și USR
Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a declarat că Emil Hurezeanu „nu a ținut pasul cu noua dinamică a relațiilor internaționale”, sugerând că activitatea sa nu corespunde așteptărilor actuale.
Pe un ton și mai dur, Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, l-a acuzat pe Hurezeanu de pasivitate și lipsă de curaj, atât în perioada în care a fost ambasador în Austria – când România a ratat aderarea la Spațiul Schengen –, cât și în prezent, în contextul blocării accesului la programul Visa Waiver.
„România are nevoie de lideri care să înțeleagă lumea în care trăim. Nu de miniștri care tac și premieri care se prefac că nu e treaba lor”, a transmis Moșteanu, cerând demisia ministrului de Externe.
Protocolul coaliției prevede ca funcția de ministru de Externe să revină PNL
Funcția de ministru de Externe, potrivit protocolului de guvernare, aparține Partidului Național Liberal. Surse politice spun că, în contextul criticilor tot mai frecvente, înlocuirea lui Emil Hurezeanu este luată în calcul, însă decizia finală nu a fost încă anunțată public.
În ciuda aprecierilor privind profesionalismul și experiența diplomatică a lui Emil Hurezeanu, tot mai multe voci din spațiul politic consideră că România are nevoie de o reprezentare externă mai activă, mai fermă și mai adaptată contextului geopolitic actual.