Dosarul Mineriadei: Dovezi de violuri comise în public. „Această practică a fost tolerată de la cel mai înalt nivel”

Data:

spot_img
- Publicitate -

Noi detalii cutremurătoare ies la iveală din rechizitoriul întocmit în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Procurorii militari confirmă existența a cel puțin două violuri comise în spațiul public și vorbesc despre o represiune sistemică orchestratată de liderii de stat de atunci.

Rechizitoriul de peste 1.500 de pagini, întocmit de Secția Parchetelor Militare, reconstituie în detaliu atrocitățile comise în perioada 13-15 iunie 1990, în timpul represiunii brutale de la Piața Universității. Potrivit documentului, ancheta a inclus peste 1.000 de audieri, iar urmărirea penală a fost reluată de la zero, conform unei decizii a instanței.

1.315 victime și represiune cu caracter sistemic

Procurorii au documentat 1.315 persoane vătămate, inclusiv politicieni din Opoziție, jurnaliști și simpli cetățeni, care au fost supuși la tortură fizică și psihică, arestări abuzive și violențe extreme. Patru persoane au fost ucise, două au fost violate, iar peste 1.200 au fost reținute ilegal.

Represiune orchestratată de liderii statului

În centrul anchetei apar nume grele ale conducerii de atunci: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Adrian Sârbu. Aceștia sunt acuzați că au constituit un grup criminal de tip sistemic, cu ramificații politice, militare și administrative, menit să elimine orice formă de opoziție la noua putere post-revoluționară.

Citește și: Ion Iliescu, Trimis Din Nou În Judecată În Dosarul Mineriadei Din Iunie 1990

Supraveghere, infiltrări și manipulare

Serviciile de informații – în special SRI, condus la acea vreme de Virgil Măgureanu, și unitatea UM 0215 – au fost utilizate pentru supravegherea manifestanților, compromiterea liderilor de opinie și infiltrarea protestului cu provocatori.

„Atacul împotriva populației civile a fost planificat, organizat și pus în aplicare cu sprijinul direct al celor mai înalți demnitari ai statului”, arată procurorii.

Dovezi privind comiterea a două violuri în contextul represiunii

Rechizitoriul aduce în atenție două cazuri de viol comise în mod public, în timpul detenției abuzive sau a reținerilor în stradă. Unul dintre cazuri s-a petrecut în perimetrul unității militare de la Băneasa, iar altul implică un miner, agresorul nefiind sancționat.

„Faptul că aceste infracțiuni deosebit de grave au fost comise în public, în prezența altor persoane, demonstrează că au fost tolerate de la cel mai înalt nivel”, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, anchetatorii notează că, deși existau indicii clare privind comiterea faptelor, nu s-au luat măsuri de identificare și sancționare a agresorilor. Situația a fost tratată cu indiferență, existând chiar aprecieri din partea unor decidenți potrivit cărora „e un fleac”.

Justiția, după 35 de ani

În prezent, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, dar și alți inculpați, printre care Miron Cozma, Vasile Dobrinoiu și Petre Peter, sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității.

Procesul Mineriadei rămâne unul dintre cele mai importante demersuri juridice de confruntare cu trecutul post-comunist al României. Rechizitoriul detaliază caracterul sistematic și coordonat al represiunii, iar victimele așteaptă, după mai bine de trei decenii, dreptate și recunoaștere oficială.

Sursa: gandul.ro

Foto: Cristian Chirita

- Publicitate -

📢 URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Reclamă

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri