Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) votează astăzi ridicarea controalelor la frontierele interne pentru România și Bulgaria. Această decizie crucială vine după o lungă perioadă de așteptare, în contextul în care ambele țări aplică integral normele Schengen încă din 31 martie 2024.
Angajamente
Pentru a facilita tranziția, România și Bulgaria s-au angajat să continue controalele aleatorii la frontieră pentru o perioadă de 6 luni, începând cu 1 ianuarie 2025. Acest compromis are ca scop atenuarea posibilelor schimbări în fluxurile migratorii.
Un sprijin important a venit miercuri, 11 decembrie, din partea Parlamentului olandez, care a dat undă verde aderării depline a celor două țări. În plus, Austria, reprezentată de ministrul de interne Gerhard Karner, a anunțat că nu va mai folosi dreptul de veto, marcând o schimbare de poziție semnificativă.
Etapele procesului
Președinția ungară a Uniunii Europene a introdus oficial pe agenda Consiliului JAI de astăzi adoptarea deciziei privind stabilirea unei date pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre. COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor) a agreat pe 27 noiembrie 2024 ca aceste controale să fie eliminate complet începând cu 1 ianuarie 2025.
Deja, controalele la frontierele aeriene și maritime au fost eliminate la 31 martie 2024, o etapă esențială în procesul de integrare deplină în Spațiul Schengen.
Alte subiecte pe agenda JAI
Pe lângă aderarea României și Bulgariei la Schengen, miniștrii vor discuta despre:
- Digitalizarea sistemelor informatice pentru siguranță;
- Implementarea Sistemului de Intrare/Ieșire (EES), care va include scanarea amprentelor digitale și fotografii la trecerea frontierei;
- Provocările legate de migrație și azil, cu un accent pe aplicarea Pactului privind Migrația și Azilul.
Reacții și așteptări
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne al României, a subliniat, în cadrul unei videoconferințe recente cu omologul său ungar, Sandor Pinter, măsurile implementate de România pentru aderarea la Schengen. De asemenea, acesta a mulțumit pentru susținerea constantă a Președinției ungare în finalizarea acestui proces.
În cazul unui vot pozitiv, aderarea completă a României la Spațiul Schengen va consolida integrarea europeană a țării și va simplifica semnificativ circulația cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene.
Sursa: https://www.consilium.europa.eu/