Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, sâmbătă, în Washington D.C. și în orașe din toate cele 50 de state ale Americii, în cadrul unei ample mișcări de protest împotriva președintelui Donald Trump și a consilierului său principal, Elon Musk.
Manifestațiile, reunite sub sloganul „Hands Off” (Jos mâinile de pe…), au vizat criticile tot mai dure față de politicile actualei administrații, inclusiv dezorganizarea instituțiilor federale, măsurile economice controversate și tăierile de fonduri pentru sănătate publică.

Proteste de amploare în toate statele americane
Organizatorii, între care și grupul progresist MoveOn.org, au anunțat organizarea a peste 1.300 de mitinguri, coordonate de peste 150 de organizații, în toate colțurile țării. Numai în fața Monumentului Washington s-au adunat, conform estimărilor de sâmbătă după-amiază, de cinci ori mai mulți oameni decât cei 10.000 anticipați inițial.
Fotografiile și videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat mulțimi masive în marile orașe, de la Boston la Los Angeles, oameni costumați în Statuia Libertății, bannere anti-Trump și chiar animale de companie purtând mesaje simbolice.
„Nicio persoană morală nu-și dorește un dictator care prăbușește economia și disprețuiește valorile”, a declarat congresmanul Jamie Raskin (Democrat – Maryland), acuzând administrația Trump de declin economic, atacuri la adresa justiției și alianțe periculoase cu regimuri autoritare.
Nemulțumire față de politicile economice și sociale
Manifestanții au criticat puterea disproporționată a miliardarilor în viața politică americană. „Urăsc cu adevărat că miliardarii și bogații dețin controlul asupra sistemului nostru politic. Nu pentru asta a fost creată această țară”, a declarat Jac Behrends, un tânăr crescător de animale din New York, aflat pentru prima oară la un protest politic.

Pe pancarte și în discursuri, protestatarii au denunțat măsurile considerate abuzive ale administrației: limitarea accesului la educație, atacurile asupra justiției, reducerea finanțării sănătății, amenințările asupra NATO și asupra procesului electoral. „Ne apărăm locurile de muncă, banii, corpurile, drepturile și voturile”, au transmis organizatorii.
Apel la unitate și acțiune civică
Rachel O’Leary Carmona, director executiv al Women’s March, a declarat că protestele sunt un apel ferm „pentru încetarea tendințelor autoritare ale lui Trump, care se comportă ca și cum ar fi deasupra legii”.
Fostul președinte Barack Obama a intervenit public în sprijinul mișcării, îndemnând universitățile, firmele de avocatură și cetățenii americani să apere valorile democratice. „Depinde de noi toți să reparăm ce a fost stricat. Inclusiv de cetățeanul obișnuit care spune: „nu, nu este corect””, a declarat acesta.
Organizatorii susțin că protestele din weekend sunt cele mai mari manifestații anti-Trump de la revenirea sa la putere, în ianuarie. Spre deosebire de primul mandat, când protestele se concentrau în capitală, actuala mișcare s-a extins la nivel național, incluzând și inițiative spontane între vecini și prieteni.