O eclipsă totală de Soare a traversat America. Următoarea va avea loc în 2026 și va fi vizibilă în Europa.
Eclipsa de Soare a început în Mexic, a traversat Statele Unite şi s-a încheiat în Canada: luni, milioane de oameni au urmărit o rară eclipsă totală de Soare, un eveniment ceresc care încă stârneşte uimire şi fascinaţie, dar care reprezintă, de asemenea, o oportunitate ştiinţifică şi economică, relatează AFP.
Eclipsele totale au loc atunci când Luna se află exact între Pământ şi Soare, blocând temporar lumina astrului.
Soarele este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Luna, dar şi de 400 de ori mai departe, astfel că cele două corpuri cereşti par a avea dimensiuni similare.
Durata eclipsei a variat între trei și patru minute.
Oamenii s-au pregătit cu ochelari speciali și au salutat cu entuziasm punctul culminant. În funcție de regiune, durata eclipsei a variat între trei și patru minute. Pentru cei care nu au putut urmări în direct, Administrația Aeronautică și Spațială Americană a transmis evenimentul astronomic pe un canal video.
Jake Foster, astronom, Observatorul Regal Greenwich: ”O eclipsă totală de soare apare, de obicei, în jur de două ori pe an, undeva în în lume. Este o consecință a faptului că Luna orbitează în jurul planetei noastre, Pământul. Deci, de obicei, de două ori pe an, Luna intervine direct între Soare și Pământ, blocând o parte sau toată lumina sa.”
În faza maximă a eclipsei, pământul a fost aruncat în întuneric, iar temperaturile au scăzut brusc. Pentru că a vrut să observe îndeaproape fenomenul, NASA a lansat o misiune specială de avioane și rachete.
Precedenta eclipsă totală de soare din America de Nord a avut loc în 2017, când acoperirea maximă a durat 2 minute și 40 de secunde.
Sursa: euronews.ro