Noua lege a pescuitului prevede amenzi mai mari pentru cei care încalcă regulile, iar în unele cazuri, pedepsele pot ajunge până la cinci ani de închisoare.
Noua lege a pescuitului introduce sancțiuni mai aspre pentru cei care încalcă regulile. Amenda pentru braconaj a crescut de la 300-600 lei la 1.000-1.500 lei, iar pescuitul în perioada de prohibiție se sancționează acum cu 6.000-10.000 lei. Persoanele care practică pescuitul recreativ riscă închisoare de până la cinci ani dacă produc, importă, comercializează, dețin sau folosesc neautorizat anumite tipuri de unelte de pescuit.
Legea 176/2024 reglementează protecția, conservarea, repopularea, administrarea și exploatarea resurselor acvatice, precum și comercializarea produselor pescărești. Conform noii legi:
- Pescuitul recreativ fără permis sau fără elementele de identificare necesare se sancționează cu amendă de 1.000-1.500 lei.
- Pescuitul cu mâna sau cu unelte de pescuit neautorizate este penalizat cu amendă de 2.000-4.000 lei.
- Utilizarea uneltelor de pescuit fixe pe mai mult de două treimi din lățimea râurilor și capturarea peștilor în anumite condiții se sancționează cu amendă de 4.000-5.000 lei și suspendarea permisului.
- Pescuitul în perioada de prohibiție sau obstrucționarea accesului la zonele de pescuit se sancționează cu amendă de 6.000-10.000 lei și suspendarea permisului pe 120 de zile.
Contravențiile grave, cum ar fi desfășurarea de activități de pescuit recreativ care încalcă normele UE, se sancționează cu amenzi cuprinse între valoarea minimă a produselor pescărești și de cinci ori această valoare. De asemenea, uneltele, ambarcațiunile și bunurile folosite la săvârșirea infracțiunilor sunt supuse confiscării, la fel ca produsele obținute ilegal din pescuit.