UIMITOR: Molecule din oțet găsite în spațiu, în jurul a două stele tinere

Data:

- Publicitate -

NASA a anunțat că Telescopul James Webb a identificat în jurul a două stele tinere molecule esențiale găsite în oțet, alcool și chiar în veninul de furnici. Aceste „ingrediente” sunt considerate cruciale pentru potențialele lumi locuibile.

Astronomii care utilizează telescopul spațial James Webb au detectat substanțe chimice găsite în oțet, în înțepăturile de furnică și chiar într-o margarita (un cocktail cu alcool) în jurul a două stele tinere, conform NASA, citată de CNN.

Moleculele organice complexe observate cu ajutorul instrumentului în infraroșu mediu al observatorului spațial includ acid acetic, unul dintre componentele oțetului, și etanol, cunoscut și sub numele de alcool.

De asemenea, echipa a identificat molecule simple de acid formic, responsabil pentru senzația de arsură asociată cu înțepăturile de furnică, precum și dioxid de sulf, metan și formaldehidă. Oamenii de știință consideră că acești compuși sulfuroși, cum ar fi dioxidul de sulf, ar fi putut avea un rol crucial în evoluția Pământului timpuriu, deschizând calea pentru formarea vieții.

Moleculele recent detectate au fost observate sub formă de compuși gazoși în jurul IRAS 2A și IRAS 23385, două protostele, sau stele atât de tinere încât nu au format încă planete. Stelele se formează din nori de gaz și praf, iar materialul rămas în urma procesului de formare a stelelor contribuie la crearea planetelor.

Conform cercetărilor anterioare, se estimează că protostela IRAS 23385 se află la aproximativ 15.981 de ani-lumină distanță față de Pământ, în Calea Lactee.

Această nouă observație este intrigantă pentru astronomi, deoarece moleculele detectate în jurul stelelor ar putea fi ingrediente cruciale pentru lumi potențial locuibile, iar aceste ingrediente ar putea fi incorporate în planetele care se vor forma, probabil, în cele din urmă în jurul acestor stele.

Spațiul cosmic este plin de metale grele, elemente și compuși chimici care au fost creați și dispersați de exploziile stelare de-a lungul istoriei universului. Aceste elemente chimice sunt ulterior integrate în norii cosmici care vor da naștere viitoarei generații de stele și planete.

Pe Pământ, combinația potrivită de elemente a permis apariția vieții, iar așa cum a subliniat celebrul astronom Carl Sagan, „Suntem făcuți din materie stelară”. Cu toate acestea, astronomii au fost întotdeauna interesați de cât de răspândite sunt elementele necesare vieții în întregul cosmos.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Abonare la newsletter

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri

Studiu: Gripa Aviară, Fatală în Majoritatea Cazurilor pentru Femeile Însărcinate

Un studiu realizat de cercetători australieni de la Murdoch...

Accident pe Centura Municipiului Arad: Nouă Persoane Rănite într-un Microbuz

Nouă persoane au fost rănite vineri seară în urma...

Negocieri Tensionate la Palatul Victoria pentru Formarea Guvernului

Președintele PSD și premierul în funcție, Marcel Ciolacu, se...