Tentativă de înșelăciune cu citații false de la poliție trimise pe email. Avertisment pentru cetățeni

Data:

spot_img
- Publicitate -

Infractorii cibernetici devin tot mai inventivi în metodele de fraudă online. O nouă tentativă de înșelăciune implică citații false, care poartă antetul Poliției Române și al Biroului Interpol, trimise pe email. Victimele sunt acuzate de infracțiuni grave și sunt amenințate cu arestarea dacă nu răspund imediat.

Citație falsă cu antetul Poliției și Interpol: „Vom fi nevoiți să procedăm la arestarea dvs.”

Un bărbat din Drobeta-Turnu Severin a primit un astfel de email în care era acuzat că, în urma activităților sale online, ar fi comis infracțiuni cibernetice. Mesajul era redactat într-un limbaj oficial, aparent credibil, și solicita un contact urgent cu „autoritatea emitentă”.

„Ca urmare a activităților dvs desfășurate prin intermediul conexiunii la internet, poliția noastră cibernetică a detectat mai multe infracțiuni… Vă rugăm să luați act de citația atașată și să ne contactați cât mai urgent, altfel vom fi nevoiți să procedăm la arestarea dvs.”, se arăta în mesajul fals.

Destinatarul, Alexandru Ivașcu, și-a dat seama că este o tentativă de fraudă. Deși inițial s-a speriat, și-a dat seama că mesajul nu conținea nicio referire legală concretă și că poliția nu trimite citații prin email.

„Ce m-a pus pe gânduri: am mai primit astfel de citații. Nu mi se aduce nicio dovadă clară. În plus, știam că poliția nu trimite astfel de acte prin email”, a declarat Alexandru Ivașcu.

Ce riscă cei care răspund acestor mesaje

Specialiștii avertizează că astfel de mesaje sunt tentative clasice de phishing, menite să fure date personale, parole, acces la conturi bancare sau informații sensibile. Infractorii cibernetici pot exploata vulnerabilitățile utilizatorului, mai ales dacă acesta răspunde mesajului sau accesează fișierele sau linkurile atașate.

Alexandru Ivașcu:

„Eu am mai avut probleme, mi s-a spart un cont de Facebook. Vă dați seama că ai carduri, te loghezi cu ele… dacă răspundeam, riscăm să pierd tot.”

Poliția Română: Citațiile nu se trimit niciodată pe email

Inspector Alisa Medrega, purtător de cuvânt IPJ Mehedinți, atrage atenția că citațiile oficiale nu se trimit online:

„Comunicarea citațiilor și a tuturor actelor de procedură se face prin agenți ai organelor judiciare, poliția locală, poștă sau curier. Evitați accesarea linkurilor primite prin mesaje nesolicitate, chiar dacă par a proveni de la prieteni sau autorități.”

Sfaturi pentru protecția împotriva fraudelor online

  • Nu deschideți emailuri suspecte, mai ales cele care solicită acțiuni urgente;
  • Verificați sursa mesajelor: poliția nu trimite citații prin email;
  • Nu furnizați date personale sau bancare în urma unor solicitări primite online;
  • Raportați tentativele de fraudă la Directoratul Național de Securitate Cibernetică sau la cea mai apropiată secție de poliție.

Sursa: tvrinfo.ro

- Publicitate -

📢 URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Reclamă

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri

Curmalele – fructul-minune care îți poate transforma sănătatea

Curmalele sunt mult mai mult decât un desert natural....

Iarnă în plină primăvară: Cod galben de viscol și îngheț la sol în județul Vâlcea

După un început de aprilie cu temperaturi peste medie,...