Apărarea reclamă programul „prea dens”, în timp ce apărătorii victimelor vor menținerea ritmului pentru a evita prescripția
Procesul jandarmilor implicați în reprimarea violentă a protestului din 10 august 2018 agită spiritele în sala de judecată. Avocații inculpaților contestă frecvența termenelor, susținând că ritmul alert impus de instanță le afectează capacitatea de a oferi o apărare efectivă.
Audierile au loc la Tribunalul Militar București, sub conducerea judecătorului militar Octavian George Nicolae. Deși aceștia au cerut recuzarea magistratului încă de la primul termen, cererea a fost respinsă.
Avocații: „Ne puneți în pericol. Pot omorî un om pe stradă!”
Unul dintre avocați a descris programul impus ca fiind imposibil de respectat, adăugând, într-o ieșire tensionată: „Pot să omor un om pe stradă, că trebuie să ajung la tribunal la ora 10:30”. Alții au reclamat că nu au timp să mănânce, că ratează alte procese și că sunt în pericol de a primi amenzi din cauza suprapunerii termenelor.
Apărarea cere ca termenele să nu depășească două pe lună, iar unul dintre avocați a precizat că intenționează să renunțe la contract, invocând costurile ridicate și volumul de muncă exagerat. În unele cazuri, clienții – jandarmi trecuți în rezervă – nu mai pot acoperi onorariile, având de plătit 580 de lei pentru fiecare termen.
Avocații victimelor: „Este o strategie de tergiversare”
În replică, apărătorii victimelor consideră că cererile avocaților inculpaților fac parte dintr-o strategie de tergiversare a procesului, în speranța că faptele se vor prescrie. „Doar avocații inculpaților cer termene mai rare. E clar că se încearcă tragerea de timp pentru ca procesul să nu mai poată fi finalizat”, a spus un avocat al victimelor.
Acesta a adăugat că ritmul actual este unul normal, chiar necesar, pentru a evita prescripția, având în vedere complexitatea dosarului și numărul mare de părți implicate.
Inculpații din dosarul 10 August
În acest dosar sunt judecați foști lideri ai Jandarmeriei Române:
- Colonelul (r) Gheorghe Sebastian Cucoș, fost șef al Jandarmeriei Române;
- Colonelul Laurențiu Cazan, fost adjunct al Jandarmeriei Capitalei;
- Colonelul Cătălin Sindile, fost prim-adjunct al șefului Jandarmeriei.
Cei trei sunt acuzați de abuz în serviciu, iar Laurențiu Cazan este cercetat și pentru fals intelectual. În dosar s-au constituit părți civile 312 persoane vătămate.