SUA au retras doar două țări din Programul Visa Waiver. România, în pericol? Suspendarea ESTA stârnește îngrijorări

Data:

spot_img
- Publicitate -

Deși Programul Visa Waiver (VWP) este cunoscut pentru stabilitate și exclusivitate, Statele Unite au retras până acum doar două țări din acest regim privilegiat de călătorie fără viză: Argentina și Uruguay. Îngrijorător este faptul că, în contextul actual, România intră în atenția autorităților americane, după ce Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) a anunțat revizuirea desemnării României în VWP și suspendarea temporară a sistemului ESTA pentru cetățenii români.

Precedente rare: Argentina și Uruguay, eliminate din program din motive economice și de securitate

  • Argentina a fost exclusă din Visa Waiver Program pe 21 februarie 2002, la doar șase ani după includere, ca urmare a crizei economice profunde care a dus la un val de emigrare și creșterea abuzurilor privind durata șederii în SUA.
  • Uruguay a fost eliminat pe 15 aprilie 2003, după o situație similară: recesiune economică și un număr tot mai mare de cetățeni care depășeau perioada legală de ședere în SUA.

Ambele cazuri reflectă criterii stricte privind eligibilitatea: o rată mică de refuz a vizelor (sub 3%), securitatea documentelor de călătorie, cooperarea în lupta împotriva terorismului și respectarea legislației de imigrație.

România, în vizorul autorităților americane: „Revizuire în curs” și suspendarea ESTA

Într-un comunicat transmis recent, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a anunțat că desemnarea României în programul VWP este în curs de evaluare, iar pe durata acestei revizuiri, implementarea sistemului ESTA este suspendată pentru cetățenii români.

„Guvernul SUA revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver pentru a asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale VWP. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite suspendă punerea în aplicare a sistemului ESTA pentru cetățenii români”, precizează DHS.

Până la finalizarea analizei, românii care vor să călătorească în SUA trebuie să aplice pentru viza clasică de tip B, la ambasadele sau consulatele americane.

O decizie excepțională, cu posibile consecințe diplomatice

Excluderea unei țări din Visa Waiver Program este o măsură extrem de rară, dar are implicații majore pentru relațiile diplomatice și mobilitatea cetățenilor. Dacă România nu va reuși să îndeplinească toate cerințele impuse, există riscul unei excluderi temporare sau definitive din program – o lovitură dureroasă pentru românii care au sperat la călătorii mai simple în SUA.

În prezent, 42 de țări sunt incluse în Visa Waiver Program. România a fost acceptată recent, după ani de negocieri și reforme, însă măsurile anunțate de SUA transmit un semnal de avertizare privind respectarea strictă a criteriilor impuse.

Rămâne de văzut dacă România va reuși să treacă testul menținerii în clubul exclusivist al țărilor cu acces liber pe teritoriul american.

- Publicitate -

📢 URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Reclamă

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri

Curmalele – fructul-minune care îți poate transforma sănătatea

Curmalele sunt mult mai mult decât un desert natural....

Iarnă în plină primăvară: Cod galben de viscol și îngheț la sol în județul Vâlcea

După un început de aprilie cu temperaturi peste medie,...

Veniturile din chirii, sub lupa ANAF: Ce riscă românii care nu-și declară încasările în 2025

Românii care închiriază locuințe prin platforme precum Airbnb sau...