Guvernul rus a anunțat ridicarea majorității restricțiilor temporare asupra exporturilor de benzină realizate de producătorii principali, în timp ce a prelungit embargoul pentru traderii independenți și revânzători până la 31 ianuarie 2025. Decizia, comunicată de autoritățile de la Moscova și transmisă de Reuters, are scopul de a stabiliza piața internă de combustibili și de a preveni exporturile ilegale.
Contextul deciziei
Inițial, embargoul privind exporturile de benzină urma să expire la 31 decembrie 2024. Acesta a fost impus pentru a proteja aprovizionarea pieței interne și pentru a preveni creșterea prețurilor, în contextul atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor rusești, care au redus producția înainte de lucrările de mentenanță.
Excepții și detalii
Embargoul nu se aplică țărilor din Uniunea Economică Euroasiatică, precum Kazahstanul, sau altor state cu care Rusia are acorduri interguvernamentale, cum este Mongolia.
„Decizia a fost luată pentru menținerea stabilității pe piața internă, sprijinirea rafinăriilor și combaterea exporturilor ilegale de benzină”, se precizează în comunicatul oficial.
Date despre producție și exporturi
În 2023, Rusia a produs 43,9 milioane de tone de benzină, dintre care aproximativ 13% (5,76 milioane de tone) au fost exportate. Principalii producători sunt:
- Rafinăria Omsk (deținută de Gazprom)
- Rafinăria Norsi (deținută de Lukoil)
- Rafinăria Ryazan (deținută de Rosneft)
Cei mai mari importatori de benzină rusească sunt țările africane, precum Nigeria, Libia și Tunisia, alături de Emiratele Arabe Unite.