Potrivit unui studiu recent, în următorii doi ani, toți locuitorii planetei vor înregistra o pierdere de o secundă din timpul lor.
Momentul precis al acestei pierderi este influențat de activitățile umane, deoarece topirea gheții polare perturbă rotația Pământului și modifica fluxul timpului, anunță CNN.
Acest lucru ar putea avea un impact asupra rețelelor de calculatoare din întreaga lume și ar putea fi un semn prevestitor a ceea ce va urma odată cu schimbările climatice continue și cu topirea gheții marine.
Rețelele de calcul și piețele financiare, printre multe alte activități, necesită un ceas global standardizat, pe care îl oferă UTC. Cu toate acestea, deoarece rotația Pământului variază uneori, UTC este ușor ajustat atunci când este necesar pentru a menține un interval de timp coerent cu rotația Pământului în raport cu stelele.
O mulțime de secunde au fost adăugate de-a lungul anilor, dar, după o lungă tendință de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum. Pentru prima dată, o a doua secundă va trebui să fie scoasă.
„O secundă negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, astfel încât problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent”, a explicat un cercetător.
Momentul exact în care se va întâmpla acest lucru este influențat de încălzirea globală, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature.
Topirea gheții polare încetinește impactul asupra rotației Pământului și a amânat data cu trei ani, împingând-o din 2026 până în 2029.