Premieră în Biserica Ortodoxă Română: Patriarhul Daniel demarează verificări privind finanțele, angajările și promovările din mănăstiri și parohii

Data:

spot_img
- Publicitate -

Biserica Ortodoxă Română (BOR) face pași importanți către reformă și transparentizare, prin pregătirea unui corp profesionist de control ce va analiza documentele financiare și administrative ale mănăstirilor și parohiilor.

Măsura are ca scop prevenirea scurgerilor de bani și asigurarea respectării regulamentelor interne privind angajările și promovările din cadrul instituțiilor ecleziastice.

Auditori și clerici: O colaborare inedită

Conform informațiilor furnizate de Biroul de Presă al Patriarhiei Române, un grup de experți auditori s-a întâlnit recent cu o comisie formată din preoți pentru a pune bazele unor proceduri financiar-contabile clare. Aceștia au învățat preoții despre structura internă de administrare a bugetelor și despre responsabilitățile fiecărui nivel ierarhic. De asemenea, auditorii i-au instruit pe clerici cum să gestioneze transparent registrele financiare și cum să identifice eventualele greșeli – fie ele intenționate sau accidentale.

Decizia de a introduce aceste proceduri a fost luată încă din 2008 de cel mai întalt for al BOR, dar implementarea efectivă a fost demarată abia recent, prin colaborarea cu specialiști acreditați care activează în domenii similare pentru companii private și instituții publice.

Măsuri concrete împotriva corupției

Reforma vine pe fondul unor cazuri recente care au atras atenția publicului. Patriarhul Daniel a inițiat recent o anchetă care îl vizează pe Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, suspectat că a ridicat în treapta preoției persoane care nu aveau acest drept, încălcând astfel regulamentele privind selecția personalului clerical.

Totodată, la finalul anului trecut, Cancelaria Sfântului Sinod a lansat un set de propuneri sub deviza „Propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancționarea corupției în Biserică”. Printre cele mai notabile măsuri se numără definirea clară a mitei și interzicerea explicită a acesteia.

- Publicitate -

📢 URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Reclamă

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri

MAI avertizează: Conturi false de TikTok folosesc identitatea Poliției Române. Lista paginilor înșelătoare

Ministerul Afacerilor Interne trage un semnal de alarmă privind...

O profesoară de 30 de Ani, agresată de o elevă de 16 ani într-o școală din Beclean. Cadrul didactic a ajuns la spital

Incident șocant într-o școală din județul Bistrița-Năsăud: o elevă...

S-au majorat ajutoarele sociale în 2025. Câți bani primește o familie cu doi copii

Vești bune pentru românii cu venituri reduse: din martie...