Imaginea fostului episcop al Hușilor, Corneliu Onilă, condamnat definitiv pentru viol și agresiune sexuală, se regăsește încă pe pereții mai multor biserici din Episcopia Hușilor, în ciuda faptelor grave pentru care a fost trimis în închisoare. Patriarhia Română afirmă că decizia privind înlăturarea picturilor îi aparține episcopiei locale și preoților parohi.
Condamnat definitiv la 8 ani de închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru violarea și agresarea sexuală a unor seminariști, Corneliu Onilă – exclus din rândul clerului – rămâne pictat în zeci de lăcașuri de cult din județul Vaslui. Reprezentările sale sunt adesea înfățișate în tablouri votive, alături de alți ctitori sau ierarhi.
Patriarhia: „Decizia aparține parohiilor și episcopiei”
Potrivit unui răspuns transmis TVR, Patriarhia Română susține că înlăturarea picturilor cu Corneliu Onilă trebuie decisă la nivel local, în cadrul consiliilor parohiale și al conducerii Episcopiei Hușilor. Totodată, instituția subliniază că „în tradiția ortodoxă nu a existat practica eliminării chipurilor unor clerici sancționați de Biserică sau de stat”.
Această poziție a Patriarhiei a fost întâmpinată cu critici din partea unor voci din interiorul Bisericii Ortodoxe.
Teologul Radu Preda: „Nu mai vorbim de documente istorice”
„Ierarhii pictați nu mai reprezintă document, câtă vreme le cunoaștem chipurile din fotografii. Argumentul istoric nu mai ține în epoca noastră. Problema este: în ce măsură mai poți să te rogi, știind ce se ascunde în spatele acelui chip?”, a declarat teologul Radu Preda.
Picturile cu episcopul Onilă sunt percepute de mulți credincioși ca o sfidare adusă victimelor și o lipsă de asumare din partea instituției eclesiastice.
Faptele pentru care a fost condamnat
Fostul episcop Corneliu Onilă a fost condamnat definitiv pentru viol și agresiune sexuală în formă continuată, după o anchetă jurnalistică declanșată de publicația „Să fie lumină”. În același dosar, Sebastian Jitaru, fost preot, a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Cei doi au fost găsiți vinovați pentru peste 100 de acte de agresiune sexuală asupra unor tineri seminariști.
În prezent, Onilă se află în închisoare, dar urma sa rămâne prezentă în picturile murale ale unor biserici, punând în dificultate atât preoții, cât și credincioșii.
Se cere o decizie morală, nu doar administrativă
În lipsa unei reglementări oficiale din partea Patriarhiei, înlăturarea chipurilor pictate ale ierarhilor condamnați rămâne la latitudinea fiecărei comunități locale. Tot mai multe voci cer luarea unei decizii morale, care să reflecte valorile pe care Biserica afirmă că le promovează.