Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) condamnă intenţia Guvernului de a elimina voucherele de vacanţă pentru angajaţii din sectorul public în anul 2025. Potrivit unui comunicat remis vineri, această măsură este considerată o lovitură pentru economia turismului intern şi pentru sănătatea populaţiei.
Impactul economic şi social al eliminării voucherelor
Nicu Rădulescu, preşedintele OPTBR, subliniază că voucherele de vacanţă au fost esenţiale pentru revitalizarea turismului intern, în special a turismului balnear, şi pentru susţinerea operatorilor din sector.
„Voucherele de vacanţă au reprezentat un motor de creştere pentru economia locală, contribuind direct la revitalizarea turismului balnear şi a altor segmente ale turismului intern”, a declarat Rădulescu.
Eliminarea acestor beneficii ar afecta grav investiţiile realizate în turismul balnear, precum şi accesul populaţiei la servicii de sănătate şi prevenţie, care sunt critice în contextul lipsei unor programe naţionale de prevenţie.
Consecinţe asupra sănătăţii publice
OPTBR atrage atenţia că voucherele de vacanţă permit accesul la tratamente balneare, esenţiale pentru prevenirea şi tratarea bolilor cronice.
„Într-o ţară în care programele de prevenţie lipsesc, turismul balnear devine o componentă importantă a politicilor de sănătate publică”, precizează organizaţia.
Aspectele legale şi riscurile pentru credibilitatea guvernamentală
OPTBR subliniază că acordarea voucherelor este reglementată de acte normative, inclusiv Ordonanţa de Urgenţă nr. 131/2021 şi Legea nr. 296/2023, care asigură continuitatea acestora până în 2026.
Eliminarea acestui instrument ar încălca legislaţia în vigoare, generând incertitudine şi afectând credibilitatea angajamentelor guvernamentale.
Apel către Guvern
OPTBR, împreună cu alte patronate din turism, solicită Guvernului să respecte angajamentele asumate şi să păstreze voucherele de vacanţă, care sunt vitale pentru economia locală şi bunăstarea cetăţenilor.
„Facem un apel ferm la Guvernul României să respecte angajamentele asumate şi să păstreze acest instrument esenţial pentru economia locală şi pentru bunăstarea cetăţenilor”, a transmis Nicu Rădulescu.