Mihai Negoț, proprietarul unei fabrici de mied din orașul Pătârlagele (Buzău), a câștigat medalia de aur la un prestigios concurs dedicat licorii pe bază de miere.
Competiția, denumită Mead Madness Cup, are loc anual în Polonia, țara cunoscută pentru tradiția sa în producția de mied.
„Este o emoție deosebită să auzi că țara ta a fost recompensată cu o medalie, dar este cu mult mai emoționant să auzi propriul nume. Prin urmare, am venit să ne bucurăm de medalia de aur pe care am câștigat-o la categoria Medium Session Mead cu sortimentul India Pale Mead”, a scris Mihai Negoț, antreprenor din orașul Pătârlagele din județul Buzău, pe pagina sa de Facebook.
Miedul, una dintre cele mai vechi licori alcoolice din lume, este rezultatul fermentării mierii de albine. Dacă este amestecat cu apă și lăsat să fermenteze, devine hidromel, o băutură apreciată din cele mai vechi timpuri.
Doar un mic număr de crescători de albine produc această băutură în scop comercial, iar printre aceștia se numără și Mihai Negoț (FOTO) din Buzău. El produce o variantă modernă de hidromel, cu conținut scăzut de alcool.
După ce s-a stabilit în Pătârlagele, Mihai a început să crească albine din pură curiozitate, și apoi și-a extins activitatea prin dezvoltarea unei mici fabrici în care mierea dobândește arome și texturi deosebite.
A început inițial cu șapte variante de miere în borcane, toate îmbogățite cu fructe sau nuci sălbatice. Mai apoi, a adăugat în portofoliul său de produse „primitive” o băutură veche, miedul.
„În loc să fermentăm cerealele, așa cum se întâmplă în cazul berii, sau fructele, așa cum se întâmplă în cazul cidrului, noi fermentăm mierea de albine, rezultând mied sau hidromel, care este probabil prima băutură fermentată din lume. Noi producem o variantă mai slab alcoolizată, ce nu a fost făcută până acum. O lăsăm cu un conținut alcoolic mai mic, astfel încât să fie o alternativă la consumul de bere sau cidru, să fie ușor de consumat la orice ocazie”, explică Mihai Negoț, producător de mied.
Mihai Negoț comercializează miedul în întreaga țară.
Miedul are un gust distinctiv de miere, asemănător cu cel al vinului, iar dulceața sa poate varia în funcție de nivelul său de sec. Această băutură nu numai că are un gust deosebit, ci și multiple indicații terapeutice, fiind bogată în vitaminele B, minerale, aminoacizi și monoxid de azot. Mihai Negoț menționează că această băutură poate fi produsă în multiple variante, cu diferite niveluri de alcool și arome.