Ludovic Orban, candidatul partidului Forţa Dreptei la alegerile prezidenţiale, a reacționat vehement după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea întregului proces electoral pentru alegerea președintelui. Acesta a acuzat instituția de distrugerea democrației și a solicitat Parchetului General să deschidă o anchetă penală împotriva judecătorilor CCR.
Declarația lui Ludovic Orban
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Orban a criticat dur hotărârea CCR, calificând-o drept o lovitură de stat:
„CCR a distrus democrația din România! 9 indivizi care ocupă vremelnic funcțiile de judecători ai Curții Constituționale au anulat complet abuziv actul de voință al cetățenilor români, care și-au exprimat opțiunile prin votul acordat candidaților în turul 1 al alegerilor prezidențiale.”
El a subliniat faptul că aceeași Curte Constituțională validase inițial primul tur al alegerilor, decizie luată înainte de finalizarea procesului de renumărare a voturilor.
Acuzații de politizare
Orban a pus sub semnul întrebării independența judecătorilor CCR, având în vedere numirea acestora de către PSD și PNL:
„Ținând cont de componența Curții, 4 judecători numiți de PSD și 4 numiți de Iohannis și de PNL, îmi pun o întrebare legitimă: oare pentru ca CCR să valideze primul tur trebuie să intre obligatoriu în turul doi candidatul PSD și PNL?”
Deși nu a ascuns faptul că nu îl susține pe Călin Georgescu, pe care l-a numit „omul sprijinit de o rețea condusă și finanțată de Rusia”, Orban a criticat întârzierea cu care autoritățile au acționat în această privință:
„Acest lucru ar fi trebuit probat mai din timp de instituțiile care apără siguranța națională.”
Cererea către Parchet
Ludovic Orban a solicitat public Parchetului General să intervină și să investigheze decizia CCR:
„Decizia de astăzi a CCR are caracterul unei lovituri de stat! Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui să se autosesizeze și să declanșeze o anchetă penală contra judecătorilor CCR.”
Concluzii
Ludovic Orban a concluzionat că această decizie pune în pericol întreaga stabilitate democratică a țării și că legitimitatea proceselor electorale este grav afectată:
„Românii ar fi avut discernământul să voteze cu Elena Lasconi, mai ales în urma desecretizării documentelor din CSAT. Decizia CCR subminează însă încrederea în democrația românească.”
Citește și: Diana Șoșoacă: Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este „O lovitură de stat”
Citește și: Ce urmează după anularea alegerilor prezidențiale: Guvernul va stabili un nou calendar
Citește și: Elena Lasconi critică decizia CCR: „E ilegală și imorală. Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul”
Foto: Mediafax/Andreea Alexandru