Un sistem de inteligență artificială a reușit să distingă cu o precizie de 90% între creierele bărbaților și femeilor prin analiza tomografiilor cerebrale.
Această descoperire ar putea avea un impact semnificativ în înțelegerea diferențelor de gen în ceea ce privește preponderența tulburărilor psihiatrice și a neurodiversității, precum depresia.
Conform unui articol publicat în Neuroscience News, descoperirea susține o ipoteză controversată care sugerează că există diferențe în modul în care sunt organizate creierele bărbaților și femeilor.
Chestiunea existenței diferențelor între creierele bărbaților și ale femeilor este subiectul unor dezbateri intense în comunitatea științifică și generează rezultate contradictorii. Structural, creierele sunt similare între ele. Studiile anterioare care au investigat funcționarea diferitelor regiuni ale creierului nu au descoperit indicii clare privind diferențele între sexe.
Vinod Menon, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford University (SUA) și director al Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive și Sisteme, a încercat să exploreze potențialul inteligenței artificiale în analizarea unor seturi extinse de tomografii cerebrale pentru a investiga posibile diferențe care nu au fost identificate anterior.
Menon și echipa sa au dezvoltat o inteligență artificială capabilă să învețe să clasifice tomografiile cerebrale și să determine dacă acestea aparțin unui creier masculin sau feminin.
Această IA a fost instruită folosind o bază de date formată din 1.000 de tomografii cerebrale de la adulți. Prin analizarea acestora, a învățat să identifice modele recurente în modul în care diverse regiuni ale creierului interacționează, și astfel a reușit să distingă cu o precizie de 90% dacă o imagine cerebrală era asociată unui bărbat sau unei femei.
Cu aceeași precizie, a fost apoi testată pentru a diferenția creierele din alte două seturi de date diferite, pe care nu le mai văzuse anterior. Aceste seturi de date conțineau tomografii ale aproximativ 200 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.
Studiul prezintă anumite limite, dar ar putea contribui la înțelegerea motivelor din spatele unor diferențe de gen în ceea ce privește prevalența tulburărilor psihiatrice, cum ar fi depresia (care afectează mai mult femeile), sau a neurodiversității, cum ar fi autismul, care afectează într-o proporție mai mare bărbații.
Nu cred ca e nevoie de AI ca sa ne dam seama de marile diferente dintre femei si barbati😀😀.