Cu toate că avem parte de vreme caldă, primăvara ar putea să ne surprindă cu episoade de iarnă. Schimbările climatice afectează în mod evident caracteristicile anotimpurilor.
Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a subliniat creșterea iernilor mai lungi, care se prelungesc până în primăvară, fără a fi totuși ierni grele.
Deși ar trebui să ne bucurăm de temperaturi ridicate și de mai puține precipitații după iarna calendaristică, nu este exclus să avem parte de episoade de ninsori și viscol chiar și în mijlocul primăverii calendaristice.
Experiența anilor precedenți ne-a demonstrat că aceste ierni blânde au o tendință de a se prelungi până în jumătatea primăverii.
”Fenomene specifice iernii, deși de scurtă durată, pot apărea în martie și chiar în aprilie. Anul trecut, în 5 aprilie, ne-am confruntat cu cel mai puternic viscol al sezonului 2022-2023, afectând nordul și centrul Moldovei, fiind emise două coduri roșii. A fost cel mai sever eveniment al sezonului rece pentru acea parte a țării. În urmă cu doi ani, la București, a nins între 1 și 8 martie. În ciuda apropiatei încheieri calendaristice a iernii, aceasta poate rezerva încă surprize. Din prudență, menționăm că, datorită contribuției lunii februarie, această iarnă ar putea să se claseze printre cele mai călduroase. Potrivit ANM, iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din ultimii 60 de ani”, a declarat Florinela Georgescu, director în cadrul ANM.