- Publicitate -
Agenția de rating Fitch Ratings a modificat perspectiva României de la „stabilă” la „negativă”, menținând însă calificativul la „BBB-”. Această schimbare semnalează riscuri semnificative pentru stabilitatea fiscală și macroeconomică, generate de factori economici și politici complexi.
Factori Determinanți ai Deciziei Fitch
- Instabilitatea politică
- Anularea de către Curtea Constituțională a primului tur al alegerilor prezidențiale a prelungit mandatul actualului președinte, Klaus Iohannis, complicând formarea unui guvern stabil.
- Creșterea influenței partidelor anti-UE sporește polarizarea politică.
- Deficit bugetar în creștere
- Deficitul este estimat să atingă 8,2% din PIB în 2024, din cauza majorării cheltuielilor publice, incluzând salarii și pensii neacoperite de venituri.
- Datorie publică ridicată
- Datoria publică raportată la PIB ar putea crește la 62% până în 2026, depășind media țărilor cu același rating.
- Slăbirea creșterii economice
- Scăderea economiei cu 0,3% în T3 2024 și reducerea prognozei de creștere economică la 1,4% pentru 2025 reflectă cererea externă slabă și pierderea competitivității exporturilor.
- Dezechilibre externe
- Deficitul de cont curent este prognozat la 8% din PIB pentru 2024, mult peste media de 1% a altor țări cu rating „BBB”.
Perspective Viitoare
- Risc de retrogradare: Deteriorarea continuă a finanțelor publice sau instabilitatea politică ar putea duce la scăderea ratingului.
- Posibilități de îmbunătățire: O consolidare fiscală rapidă și reducerea vulnerabilităților externe ar putea aduce o revizuire pozitivă.
- Publicitate -