Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat luni că valoarea ecotichetului acordat prin programul „Rabla pentru autovehicule electrice și hibride” va fi majorată în 2025. Cu toate că noul cuantum nu a fost încă stabilit, oficialul a subliniat că „sigur vom crește valoarea acestuia”.
Programul „Rabla” pentru anul în curs se află în faza de consultare publică, iar ghidul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a fost publicat pe 5 martie 2025.
Românii vor putea aplica direct, fără ajutorul dealerilor
Una dintre cele mai importante noutăți anunțate de ministru este legată de modalitatea de înscriere:
„Românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer auto. Vor putea deconta voucherul la orice dealer, producător sau furnizor de autoturisme”, a explicat Fechet.
Totodată, termenul de lansare a programului depinde de aprobarea bugetului Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) și de finalizarea platformei informatice.
Valori propuse pentru ecotichete în 2025 (în consultare publică)
- 25.500 lei (5.000 euro) pentru mașini 100% electrice – la fel ca în 2024
- 13.000 lei pentru plug-in hybrid sau motociclete electrice
- 10.000 lei pentru autoturisme hibride sau cu propulsie termică nouă
- 7.000 lei pentru motociclete clasice
APIA critică propunerile și cere măsuri urgente
Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a transmis un semnal de alarmă privind forma actuală a ghidului, considerând-o insuficientă pentru susținerea pieței de vehicule electrice.
Organizația reamintește că în 2024, România a înregistrat o scădere de 32,2% în înmatriculările de mașini electrice, devenind ultimul stat din UE în acest segment, atât ca procent, cât și ca număr absolut raportat la populație.
În primele două luni din 2025, trendul negativ continuă, cu o scădere de 31% față de aceeași perioadă din 2024, în timp ce în Uniunea Europeană înmatriculările de electrice au crescut cu 37% doar în ianuarie.
Ce propune APIA
- Majorarea ecotichetului la 8.500 euro în 2025, apoi 7.500 euro în 2026, cu o scădere progresivă până în 2030
- Creșterea plafonului de preț eligibil la 80.000 euro, pentru a reflecta inflația și realitățile pieței
- Reducerea perioadei de păstrare a vehiculului de la 3 ani la 1 an, pentru a încuraja mobilitatea și dinamismul în piață
📌 Deciziile finale privind valoarea ecotichetului și condițiile de eligibilitate urmează să fie publicate în Monitorul Oficial în perioada următoare, după încheierea consultării publice.