În cadrul congresului organizat la Tiraspol, deputații din Transnistria au oficial solicitat sprijinul Rusiei.
Ei nu au solicitat în mod formal anexarea de către Federația Rusă.
În rezoluția adoptată miercuri, liderii separatisti au menționat constrângerile fiscale și vamale impuse Tiraspolului de către guvernul de la Chișinău.
Deputații s-au întrunit pentru a discuta probleme economice, dar întâlnirea a fost tensionată de declarațiile opozantului Ghenadie Ciorbă, care a avertizat săptămâna trecută că pe 28 februarie, deputații din Tiraspol vor solicita anexarea regiunii separatiste la Rusia.
Potrivit aceleiași surse politice, cu doar o zi înainte, pe 29 februarie, se așteaptă ca Vladimir Putin să se adreseze camerelor reunite ale Parlamentului rus, iar cererea formulată de deputații separatiști probabil va fi aprobată.
Tensiunile persistă în așteptarea reacției din partea Moscovei, chiar dacă documentul adoptat la Tiraspol nu solicită anexarea regiunii de către Rusia, ci doar „ajutorul” Rusiei.
Transnistria, un teritoriu situat între Republica Moldova și Ucraina, și-a declarat independența după un scurt conflict armat cu armata guvernului de la Chișinău în 1992.
Rusia, care a intervenit alături de separatiști, menține încă 1.500 de soldați acolo în cadrul unei așa-numite misiuni de menținere a păcii.
De la invazia din Ucraina din februarie 2022, au apărut speculații cu privire la un posibil atac rusesc lansat din Transnistria înspre marele oraș-port ucrainean Odesa de la Marea Neagră.
Anul trecut, forțele pro-ruse de la Tiraspol au acuzat Kievul că intenționează să atace teritoriul lor.
Săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a reluat afirmația, fără a furniza dovezi, că Ucraina pregătește o „provocare armată” împotriva Transnistriei.