Pe 4 mai, românii vor fi chemați să aleagă viitorul președinte al României. În cursa electorală au rămas 11 candidați , dintre care patru sunt independenți și șapte reprezintă partide sau alianțe politice . Aceste nume s-au definitivat joi, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a validat toate candidaturile depuse.
Lista finală cuprinde următorii candidați:
- Nicuşor Dan (independent)
- Crin Antonescu (Alianţa România Înainte)
- Victor Ponta (independent)
- Elena Lasconi (Uniunea Salvaţi România – USR)
- George Simion (Alianța pentru Uniunea Românilor – AUR)
- Lavinia Şandru (Partidul Umanist Social Liberal – PUSL)
- Cristian Terheş (Partidul Naţional Conservator Român)
- John-Ion Banu-Muscel (independent)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acţiunii Naţionale)
- Daniel Funeriu (independent)
- Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
Acești candidați au trecut de toate etapele verificărilor prevăzute de calendarul electoral, iar numele lor se vor regăsi pe buletinul de vot.
O situație aparte: Anamaria Gavrilă renunță în favoarea lui George Simion
Un moment semnificativ în această cursă electorală a fost retragerea lui Anamaria Gavrilă , președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT). Deși candidatura ei fusese validată atât de BEC, cât și de Curtea Constituțională (CCR), ea a decis să renunțe la competiție în favoarea lui George Simion , liderul Alianței pentru Uniunea Românilor (AUR).
„Pentru a dărui mișcării suveraniste cele mai mari șanse, am ales să mă retrag din această cursă. Am făcut tot ce a depins de mine și am încredere că decizia luată este cea mai bună pentru libertatea noastră”, a declarat Gavrilă pe Facebook.
Retragerea lui Gavrilă vine după ce Călin Georgescu , inițial susținut de aceasta și de Simion, a fost eliminat din cursă de Curtea Constituțională. Astfel, George Simion rămâne principalul reprezentant al taberei suveraniste.
Controverse și sesizări penale
În cazul a doi candidați – Sebastian-Constantin Popescu și John-Ion Banu-Muscel – Biroul Electoral Central a sesizat organele de urmărire penală pentru a verifica autenticitatea listelor de susținători depuse odată cu candidaturile.
De asemenea, cinci dintre candidații validați au participat deja la alegerile prezidențiale din anul trecut: Elena Lasconi, George Simion, Cristian Terheş, Silviu Predoiu și Sebastian-Constantin Popescu. Elena Lasconi a reușit chiar să ajungă în turul doi, alături de Călin Georgescu, dar scrutinul a fost ulterior anulat de Curtea Constituțională.
Candidații respinsi: Cine nu a trecut de filtru?
Din totalul de 26 de candidați care au depus dosare , 15 au fost respinși de BEC. Printre aceștia se numără nume cunoscute precum Călin Georgescu și Diana Şoşoacă , președinta SOS România.
În cazul lui Călin Georgescu, BEC a decis să țină cont de hotărârile anterioare ale Curții Constituționale, care au considerat că acesta nu îndeplinește condițiile necesare pentru a candida. „Biroul Electoral Central nu poate ignora aspectele fundamentale tranșate deja de Curtea Constituțională”, se arată în motivarea deciziei.
Diana Şoşoacă a fost, de asemenea, respinsă, BEC invocând decizia CCR care a stabilit că conduita și pozițiile acesteia contravin principiilor constituționale.
Alți candidați respinși includ figuri precum Remus Pricopie , rectorul SNSPA, care a criticat cerința de a strânge 200.000 de semnături de susținere , considerând-o excesivă și nedemocratică. „În alte state europene, cum ar fi Bulgaria sau Austria, pragul este mult mai scăzut. Această cerere nu mai are sens în contextul actual”, a declarat el pe Facebook.
Printre ceilalți respinși se numără: Petru Mîndru , Maria Marcu , Ion Popa , Matei Vanea , Paul Ispas , Constantin Vieriu , Oana Creţu , Gelu Drăgan , Constantin Titian Filip și Gicu-Romeo Tiţă .
Ce urmează? Calendarul Electoral
- Până pe 24 martie : Stabilirea ordinii candidaților pe buletinul de vot.
- 4 aprilie – 3 mai : Perioada oficială de campanie electorală.
- 4 mai : Ziua alegerilor prezidențiale.
Românii vor avea astfel ocazia să decidă cine va ocupa cea mai înaltă funcție din stat. Cu o competiție atât de diversă, alegerile prezidențiale promit să fie una dintre cele mai interesante din ultimii ani.