Departamentul american al Apărării analizează o propunere care prevede retragerea a aproximativ 10.000 de soldați din Europa de Est, inclusiv din România și Polonia, potrivit unui material difuzat de NBC News. Televiziunea americană citează șase oficiali americani și europeni, care au fost informați despre această inițiativă aflată în faza de consultare internă.
Măsura vizează aproximativ jumătate din trupele suplimentare trimise în regiune de administrația Biden, în 2022, ca reacție la invazia rusă în Ucraina. Planul suscită îngrijorare în rândul aliaților NATO, care se tem că o astfel de decizie ar putea fi interpretată la Moscova ca o slăbire a capacității de descurajare a alianței.
Nu este clar deocamdată dacă proiectul de retragere va afecta și lucrările de extindere a bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, care este în curs de dezvoltare pentru a deveni cel mai mare centru operațional NATO din Europa de Est.

Contextul geopolitic complică suplimentar decizia: discuțiile despre reducerea prezenței americane coincid cu eforturile fostului președinte Donald Trump de a obține un armistițiu între Rusia și Ucraina. Trump, care adoptă o poziție mai rezervată față de sprijinul acordat Kievului, a suspendat recent asistența militară și de informații către Ucraina și a evitat angajamente ferme privind sprijinul pe termen lung.
În schimb, actuala administrație Biden a susținut ferm menținerea unei prezențe militare americane solide pe flancul estic al NATO, pentru a transmite un mesaj clar de angajament față de securitatea aliaților.
Oficiali din NATO și analiști militari avertizează că o retragere prematură ar putea încuraja agresiunea Rusiei. „Reducerea prezenței americane ar fi percepută la Moscova ca o vulnerabilitate, ceea ce ar putea spori riscul de acțiuni ostile în regiune”, a declarat Seth Jones, vicepreședinte al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).
În prezent, aproximativ 80.000 de soldați americani sunt desfășurați în Europa.
Planurile Pentagonului reflectă o reconfigurare strategică, în care Washingtonul își propune să redirecționeze resursele militare către alte zone de interes, în special Asia, unde rivalitatea cu China se accentuează.
Într-un discurs susținut în februarie la Bruxelles, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a transmis că „realitățile strategice impun o regândire a priorităților”, lăsând să se înțeleagă că Europa va trebui să-și asume o mai mare responsabilitate în materie de apărare.