Sistemul Național Antigrindină, activ de peste două decenii, a fost suspendat, după ce punctele de lansare nu au mai fost omologate. Măsura vine în contextul în care marii fermieri, care și-au asigurat culturile, au cerut Ministerului Agriculturii să nu mai intervină artificial în atmosferă, susținând că lansările de rachete ar contribui la declanșarea secetei. În schimb, micii producători se declară neprotejați în fața fenomenelor extreme.
Rachetele nu mai pleacă. Peste 2,5 milioane de hectare, fără protecție
În mod tradițional, sezonul de activare a sistemului antigrindină începe la jumătatea lunii aprilie. Anul acesta, toate cele peste 120 de puncte de lansare din țară sunt nefuncționale, a anunțat oficial Centrul Zonal Antigrindină Iași. Potrivit directorului Daniel Florea, peste 2,5 milioane de hectare de teren agricol nu sunt în prezent acoperite împotriva grindinei.
„Se așteaptă un ordin din partea Ministerului Agriculturii. Fără el, sezonul nu poate fi pornit. Iar între timp, echipamentele sunt doar păzite”, a explicat acesta.
Micii fermieri, lăsați fără umbrelă: „Ne rugăm să nu muncim degeaba”
În podgoriile din Dealu Mare, micii fermieri se tem că anul agricol poate fi compromis de grindină, mai ales în lipsa unui sistem de protecție. Mulți nu dispun de plase anti-grindină, iar livezile și viile sunt în plin proces de dezvoltare.
„De 10-12 ani n-am mai avut probleme cu grindina. Acum, umbrela s-a dus. Nu avem altceva decât speranța”, spune Marin Lupu, viticultor din comuna Breaza, Buzău.
Vasilică Roșca, un alt viticultor din zona Pietroasele, confirmă temerile: „Suntem complet expuși fără acest sistem. O singură ploaie cu gheață ne poate ruina”.
Mari fermieri: „Nu grindina ne distruge, ci seceta. Și nu avem asigurări pentru asta”
De partea cealaltă, marile asociații de fermieri susțin că lansările de rachete influențează negativ precipitațiile. Deși nu există un studiu oficial care să confirme sau să infirme această ipoteză, presiunea publică a dus la suspendarea sistemului.
„Până nu există un studiu de impact clar privind efectul sistemului antigrindină asupra precipitațiilor, cerem să fie oprit. Avem asigurări pentru grindină, dar nu și pentru secetă”, a declarat Alina Crețu, director executiv al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România.
Ministerul promite soluții alternative. Balonul cu heliu, în planul de viitor
Ministerul Agriculturii anunță că analizează soluții alternative, precum folosirea de baloane cu heliu pentru modificarea atmosferică, care ar putea fi finanțate din fonduri europene. Până atunci, însă, protecția culturilor rămâne o problemă sensibilă.
Sistemul Național Antigrindină a funcționat timp de 20 de ani neîntrerupt și a fost oprit pentru prima dată în a doua jumătate a anului trecut. Planurile inițiale vizau extinderea sa cu încă 86 de puncte de lansare.