România, cea mai mare creștere a salariului minim din UE în ultimul deceniu. Ce țări am depășit în 2025

Data:

spot_img
- Publicitate -

Salariul minim brut a ajuns la 814 euro. Rămânem însă departe de standardele vest-europene

România a înregistrat în ultimii zece ani cea mai mare creștere a salariului minim din Uniunea Europeană, reușind în 2025 să depășească trei state membre: Bulgaria, Ungaria și Letonia, unde venitul minim brut rămâne sub 800 de euro.

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, România a atins un salariu minim brut de 814 euro, ceea ce înseamnă aproximativ 4.050 de lei brut, echivalent cu 2.574 de lei net. Comparativ, în 2015, salariul minim era de doar 1.050 de lei, ceea ce evidențiază o creștere de peste patru ori în mai puțin de un deceniu.

Ce state am depășit și cine ne întrece

În prezent, România a depășit Bulgaria, care rămâne la coada clasamentului în ciuda unei creșteri de 15% a salariului minim în acest an. De asemenea, Ungaria și Letonia au fost întrecute, însă decalajul față de țările din Vest rămâne semnificativ.

Suntem foarte aproape de Slovacia (816 euro) și Cehia, următoarele pe listă. În total, zece state din UE au salarii minime sub 1.000 de euro.

Țări precum Portugalia, Polonia și Spania se încadrează între 1.000 și 1.500 de euro, iar în fruntea clasamentului se află țări precum Franța, Germania, Olanda și Luxemburg, aceasta din urmă având un salariu minim brut de 2.638 de euro – de peste trei ori mai mare decât cel din România.

Creșteri record, dar și un sistem fiscal împovărător

În ciuda avansului, România continuă să impoziteze puternic salariile mici, lucru recunoscut și de ministrul Finanțelor, Tánczos Barna:

„Suntem printre țările care impozitează relativ puternic salariul mic și acolo trebuie să găsim soluții. Sistemul de deduceri cu siguranță se poate aplica.”

Guvernul ia în calcul introducerea, din 2026, a unor deduceri fiscale pentru salariații cu venituri mici și familiile cu mai mulți copii, ceea ce ar putea însemna mai mulți bani în buzunarele românilor.

Puterea de cumpărare: România, în plutonul de mijloc

Deși în termeni nominali România se află încă în jumătatea inferioară a clasamentului UE, dacă analizăm puterea de cumpărare ajustată, țara noastră se situează în categoria de mijloc. Aceasta se datorează costurilor mai reduse cu locuințele și alte cheltuieli de trai față de țările vestice.

- Publicitate -

📢 URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Reclamă

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri