Prințul Paul al României, eliberat în Franța, dar cu interdicție de a părăsi țara

Data:

spot_img
- Publicitate -

Prințul Paul al României, condamnat definitiv în România într-un dosar privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa, a fost pus în libertate de Curtea de Apel din Paris, dar a fost plasat sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi teritoriul Franței, potrivit presei internaționale.

Decizia vine în contextul unui nou mandat de arestare european, emis de autoritățile de la București pe 30 ianuarie 2024, prin care România solicită extrădarea sa pentru executarea unei pedepse de 3 ani și 4 luni de închisoare, pronunțată în 2020 de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut pe 7 aprilie la domiciliul său din Paris, însă judecătorii Camerei de extrădări au dispus punerea în libertate, în așteptarea unei noi audieri programate pe 14 mai.

Avocata acestuia, Miriame Laichi, a reacționat public, susținând că „Franța, ca și alte jurisdicții europene, refuză să devină instrumentul unei persecuții judiciare și politice orchestrate de statul român”.

În cadrul audierii, Paul al României a declarat: „Este incredibil că au refăcut un mandat de arestare când știu că sunt nevinovat”, potrivit AFP.

Dosar cu prejudiciu estimat la 145 de milioane de euro

Prințul Paul a fost găsit vinovat pentru trafic de influență și complicitate în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa și a altor proprietăți revendicate în calitate de presupus moștenitor al casei regale. Procurorii DNA au susținut că acesta ar fi colaborat cu o rețea de persoane implicate în fapte de corupție între 2006 și 2013, provocând un prejudiciu estimat la 145 de milioane de euro.

Deși un prim mandat de arestare european a fost emis în decembrie 2020, autoritățile judiciare din Franța au refuzat extrădarea în noiembrie 2023, invocând „riscul încălcării Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”. Un refuz similar a fost formulat și de justiția din Malta, în aprilie 2024, unde prințul participase la o ceremonie oficială.

Tatăl său, Carol Mircea Grigore, a fost unul dintre fiii nelegitimi ai regelui Carol al II-lea, iar Paul se consideră moștenitor al familiei regale, revendicând o parte din proprietățile confiscate de regimul comunist după 1947.

Procesul privind noul mandat de extrădare se va relua în 14 mai, când Curtea de Apel din Paris va analiza din nou cererea autorităților române.

- Publicitate -

📢 URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Reclamă

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri