Parchetul General a anunțat că s-a autosesizat în legătură cu finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu, în urma declasificării documentelor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 noiembrie 2024. Investigația se concentrează pe posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, spălare de bani și utilizarea nelegală a unor resurse financiare.
Comunicatul Parchetului General
Într-un comunicat oficial, Parchetul General a precizat:
„În urma analizării documentelor declasificate, am constatat indicii privind încălcări ale legislației electorale. Cercetările vizează posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, finanțare ilegală și spălare de bani în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale.”
Aspecte Investigate
- Coruperea alegătorilor:
Autoritățile suspectează că metode ilegale, inclusiv stimulente financiare, au fost utilizate pentru influențarea voturilor, atât în mediul offline, cât și online. - Spălarea de bani:
Ancheta vizează originea sumelor de bani folosite pentru finanțarea campaniei lui Călin Georgescu. Există indicii că aceste fonduri ar putea proveni din surse nelegale. - Infracțiuni informatice:
Cercetările includ acțiuni de manipulare online, cum ar fi crearea și utilizarea conturilor false, care ar fi avut scopul de a influența opțiunile alegătorilor.
Cooperare cu DIICOT
În cadrul investigației, Parchetul General a solicitat DIICOT să analizeze datele disponibile și să identifice eventuale infracțiuni de competența acestei structuri, cum ar fi infracțiunile informatice complexe.
Contextul Declasificării Documentelor CSAT
Documentele declasificate de CSAT au dezvăluit posibile nereguli și interferențe în procesul electoral, inclusiv finanțări suspecte și manipulări în mediul online. Aceste informații au atras atenția autorităților și au declanșat o serie de controale oficiale.
Citește și: Declasificarea informațiilor CSAT relevă manipulări majore în campania electorală din România
Ce Urmează?
Parchetul General și DIICOT vor continua investigațiile pentru a clarifica toate aspectele legate de finanțarea și desfășurarea campaniei electorale. Rezultatele preliminare ale anchetei vor fi comunicate public în momentul în care se vor încheia procedurile inițiale.