Agenţia de evaluare financiară S&P avertizează că ratingurile ţărilor din Europa Centrală, în prezent cu perspective stabile şi pozitive, ar putea fi afectate de modul în care administraţia americană îşi va implementa promisiunile electorale. Un raport recent subliniază riscurile generate de eventuale tarife vamale suplimentare impuse de SUA importurilor din Uniunea Europeană şi de incertitudinea războiului din Ucraina, care ar putea reduce cererea externă în Europa Occidentală.
Ţări vulnerabile şi perspective economice
Conform raportului „Perspectivele pentru ratingurile suverane din Europa Centrală şi de Est în 2025”, Cehia, Ungaria şi Slovacia sunt cele mai expuse riscurilor, având legături puternice cu sectorul auto german. În schimb, Polonia este considerată mai rezilientă datorită economiei sale diversificate şi dependenţei reduse de exporturi.
Karen Vartapetov, analist S&P, subliniază că scenariul de bază rămâne rezilient, însă incertitudinile s-au amplificat. „Consecinţele indirecte ale slăbiciunilor din Europa avansată, inclusiv Germania, ar putea fi substanţiale”, a declarat acesta.
Situaţia României
În cazul României, deficitul bugetar ridicat, de aproximativ 8% din PIB, şi mediul politic fragmentat complică eforturile de consolidare fiscală. „România are un istoric de performanţe fiscale mai slabe decât ţintele”, avertizează Vartapetov. În ciuda unei prognoze de creştere economică rezonabile şi a eforturilor pe partea de politici, există riscuri ca ţara să nu atingă obiectivele stabilite.
Polonia, favorită în faţa provocărilor
Polonia, cea mai mare economie din regiune, beneficiază de un procent semnificativ din PIB alocat apărării şi de o orientare mai redusă spre exporturi în comparaţie cu vecinii săi. Aceasta ar putea să facă faţă mai bine complicaţiilor comerciale sau altor măsuri ale administraţiei americane. Tony Housh, preşedintele Camerei de comerţ americane din Polonia, consideră că Polonia este bine poziţionată economic şi politic pentru a răspunde noilor provocări.
Perspective de creştere economică
S&P estimează că ritmul de creştere economică în Europa Centrală va accelera la 2,8% în 2025, faţă de 2% în 2024, datorită îmbunătăţirii cheltuielilor de consum şi investiţiilor susţinute de fonduri europene. Agenţia are o viziune pozitivă asupra regiunii, cu condiţia absenţei unor şocuri externe majore.