Un nou capitol pentru Vatican: un papă născut în Statele Unite
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales în data de 8 mai 2025 ca nou Suveran Pontif al Bisericii Catolice, devenind primul papă american din istorie. Și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, deschizând o eră cu totul nouă pentru Vatican și pentru cei peste un miliard de credincioși catolici din lume.
Origini și formare teologică
Născut pe 14 septembrie 1955, la Chicago, Illinois, Robert Prevost a intrat în Ordinul Sfântului Augustin în 1977. După studii teologice la Uniunea Teologică Catolică din Chicago, a fost hirotonit preot în 1982, iar apoi trimis la Roma pentru studii în drept canonic la Universitatea Pontificală Angelicum. A obținut doctoratul în 1987, cu o teză despre conducerea în ordinul augustinian.
Misiuni internaționale și roluri importante în America Latină
Între 1985 și 1986 a fost misionar în Peru, iar ulterior a deținut funcții-cheie în Vicariatul din Trujillo, unde a predat în seminar și a fost vicar judecătoresc timp de aproape un deceniu. Revine în SUA ca prior provincial, iar în 2001 este ales prior general al Ordinului Augustinian, funcție pe care o deține până în 2013.
Citește și: BREAKING NEWS – Un american devine Papă – Robert Francis Prevost este noul Leon al XIV-lea
În 2014, Papa Francisc îl numește administrator apostolic al diecezei de Chiclayo, iar în același an devine episcop. În 2018 este numit vicepreședinte al Conferinței Episcopale din Peru.
Ascensiunea la Vatican
După ce a fost numit cardinal de Papa Francisc în 2023, Robert Prevost preia în 2023 funcția de prefect al Dicasterului pentru Episcopi, una dintre cele mai influente poziții din Curia Romană. De asemenea, devine președinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină și membru al mai multor dicasterii-cheie.
Un papă cu o viziune globală
Leon al XIV-lea aduce la conducerea Bisericii Catolice o experiență profundă atât în misiune, cât și în administrația ecleziastică globală. Alegerea sa reflectă o deschidere istorică către continentul american și către o perspectivă pastorală centrată pe dialog, reformă și implicare internațională.
Foto: Profimedia Images