Lipsa infrastructurii școlare, consecință a urbanizării haotice. Părinții protestează, primăria cere ajutor de la firme private
Două unități de învățământ din Ploiești se confruntă cu o situație critică: elevii sunt nevoiți să învețe în trei schimburi, iar spațiile nu mai fac față numărului tot mai mare de copii. Problema a apărut după dezvoltarea rapidă a unor cartiere noi, construite fără grădinițe și școli. În lipsa soluțiilor, autoritățile apelează la măsuri de avarie – săli de clasă din containere, sponsorizări private și reducerea la minimum a pauzelor între ore.
Elevii învață pe rând, părinții sunt pe drumuri
La Școala „I.A. Basarabescu” din cartierul Vest al Ploieștiului, peste 1.200 de elevi învață în ture. Zona a fost recent dezvoltată, cu 15 blocuri de locuințe noi, dar fără nicio unitate școlară construită în paralel.
„Cartierul este nou, părinții sunt tineri și trebuie aduși copiii la școala de circumscripție”, a declarat Andreea Matei, directoarea școlii.
Părinții sunt revoltați de ritmul de învățare impus copiilor lor.
„Fetița intră la 7:30, iar băiatul la 11:00. Suntem tot timpul pe drum”, spune Ruxandra Ilie.
„Pauzele sunt de doar 5 minute. Nu au timp nici să mănânce, nici să meargă la toaletă”, adaugă un alt părinte, Alis Țutui.
Containere în curtea școlii, donații de la firme
Pentru a face față crizei de spațiu, primarul Ploieștiului a cerut sprijin din partea firmelor locale pentru construirea unor săli de clasă modulare din containere. Este o soluție provizorie, dar singura posibilă în lipsa unei finanțări rapide.
„Când s-au aprobat proiectele de construcție pentru blocuri, trebuia prevăzută și o școală. Nu e normal să improvizăm acum”, atrage atenția Georgiana Preda, mamă a doi copii.
Situație similară și la alte școli din oraș și din țară
Școala „George Coșbuc” din Ploiești a recurs deja la o sală de clasă modulară, dar aceasta nu are grup sanitar propriu și nu poate fi folosită permanent.
„Este o soluție de compromis, care nu oferă condiții decente de studiu”, afirmă directoarea Roxana Ștoalfă.
În Brașov, cartierul Coresi s-a extins accelerat, iar singura școală din zonă este deja neîncăpătoare. Conducerea instituției a anunțat că biblioteca și cancelaria vor fi transformate în săli de clasă.
„Avem 50 de clase și 1.400 de copii. Acum opt ani aveam jumătate”, explică Pompilia Tișulescu, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 30.
Noul cod al urbanismului, blocat în Parlament
O soluție pe termen lung ar putea veni din noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, care prevede ca dezvoltatorii imobiliari să fie obligați să finanțeze infrastructura publică – inclusiv școli, grădinițe, străzi și spații verzi – înainte de autorizarea lucrărilor. Însă legea este blocată în Parlament de aproape doi ani.
Ordinul Arhitecților din România a depus un amendament care clarifică obligațiile investitorilor: dacă vor să construiască în zone fără infrastructură, trebuie să asigure finanțarea completă a dotărilor publice necesare. Până la adoptarea legii, însă, părinții și copiii sunt cei care suportă consecințele unei dezvoltări urbane haotice și lipsite de viziune.
Sursa: stirileprotv.ro