Cel mai scump Paște: 800 de lei, bugetul mediu

Data:

spot_img
- Publicitate -

Românii păstrează tradiția cu orice preț, chiar dacă se împrumută pentru a avea o masă îmbelșugată

Paștele din acest an vine cu cele mai mari costuri din ultimele două decenii. Bugetul mediu pe care românii îl alocă pentru masa de sărbătoare și pentru cadouri este estimat la 800 de lei, în creștere semnificativă față de anul trecut. Deși prețurile alimentelor și costul vieții în general au crescut, oamenii refuză să renunțe la preparatele tradiționale și caută soluții pentru a-și păstra obiceiurile, fie apelând la economii, fie împrumutându-se.

Preparatele tradiționale rămân nelipsite de pe mesele românilor

Chiar dacă Paștele din 2025 este mai scump ca niciodată, mulți români spun că vor păstra meniul tradițional: ouă roșii, friptură sau ciorbă de miel, drob, salată de boeuf și cozonac.

„Am luat niște pulpă de vițel, niște inimioare pentru drob, ficăței de curcan. Mâncăm ce am mâncat și în alți ani,” spune o femeie care și-a început deja cumpărăturile.

Unii așteaptă să vadă prețurile finale din Săptămâna Mare, dar planul rămâne același: un Paște tradițional, indiferent de costuri.

„Nu pun buget. Ce îmi place iau și aia e. Aia gătim,” afirmă un alt cumpărător.

Inflația schimbă comportamentele de consum

Conform unui studiu realizat de o bancă comercială, 55% dintre români au declarat că anul acesta vor cheltui mai mult decât anul trecut. Principalii factori sunt inflația și schimbările în comportamentul de achiziție.

„Într-un context economic tensionat, oamenii simt nevoia să păstreze o formă de normalitate prin masa de Paște,” explică Mihaela Gavril, research manager.

Tot mai mulți români se împrumută de Paște

Cheltuielile pentru masa de Paște și vacanțele din această perioadă îi determină pe mulți să apeleze la credite rapide sau împrumuturi de la cunoscuți. Potrivit datelor, unul din trei români recurge la un astfel de sprijin financiar în această perioadă. Cei care accesează credite ajung să cheltuiască peste 1.000 de lei pentru sărbători.

„Economisirea pare o utopie în România actuală,” susține Radu Ciobanu, profesor de economie la ASE București. „Suntem țara din UE în care populația cheltuiește cea mai mare parte din venituri pe alimente.”

Recomandările economiștilor: listă de cumpărături și cumpătare

Pentru a limita cheltuielile și risipa alimentară, specialiștii sfătuiesc populația să meargă la cumpărături cu o listă clară, să evite achizițiile impulsive și să fie atenți la oferte doar dacă acestea se pliază pe nevoile reale.

„Sărbătorile trebuie să fie un prilej de bucurie, nu de supraîndatorare,” avertizează economiștii.

- Publicitate -

📢 URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Reclamă

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri