Judecătoria Sectorului 5 a decis marți, 16 aprilie, prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv pentru Bogdan Peșchir, considerat principalul finanțator al campaniei electorale online a lui Călin Georgescu. Măsura vine în contextul acuzațiilor grave formulate de Parchetul General, care îl cercetează pe Peșchir pentru coruperea alegătorilor în formă continuată, printr-un sistem sofisticat de influențare desfășurat pe platforma TikTok.
Potrivit deciziei instanței, măsura se prelungește începând cu data de 20 aprilie 2025 și este valabilă până la 19 mai inclusiv. Cererea inculpatului de înlocuire a arestului cu control judiciar a fost respinsă ca nefondată.
265 de acte de corupere a alegătorilor, peste 1 milion de dolari implicați
Ancheta Parchetului General a scos la iveală o schemă de influențare electorală fără precedent în România. Între martie 2024 și ianuarie 2025, Bogdan Peșchir ar fi direcționat sume impresionante de bani – 879.521 de dolari prin „gift-uri” pe TikTok și peste 300.000 de lei și 17.000 de dolari prin transferuri Revolut – către 265 de persoane, pentru a le determina să susțină și să promoveze candidatura lui Călin Georgescu.
În cadrul investigației, reprezentanții TikTok au confirmat că utilizatorul „bogpr”, identificat ca fiind Peșchir, a efectuat doar într-o lună (24 octombrie – 24 noiembrie 2024) donații de 381.000 de dolari către influenceri implicați direct în promovarea fostului candidat.
CSAT, SRI și anularea alegerilor prezidențiale
Dosarul lui Peșchir a fost menționat și în documentele transmise de SRI către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în baza cărora Curtea Constituțională a decis anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.
Potrivit Serviciului Român de Informații, campania electorală online pentru Călin Georgescu a fost susținută printr-o rețea de influenceri contactați prin email de o firmă sud-africană, care le oferea 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip de promovare. Campania a fost desfășurată inclusiv după încheierea oficială a perioadei electorale, ceea ce a ridicat semne de întrebare privind legalitatea acțiunilor.
Platforma FameUp, folosită pentru monetizarea promovării
Finanțarea influencerilor a fost facilitată prin FameUp, o platformă dedicată monetizării activităților din mediul online. Aici au fost publicate campaniile pro-Georgescu, cu descrieri clare ale mesajelor care trebuiau promovate. Strategia a inclus și „atragerea la colaborare” a unor influenceri români prin oferte directe de plată.
Ancheta penală continuă, iar cazul Bogdan Peșchir capătă o dimensiune tot mai complexă, fiind unul dintre cele mai relevante exemple de influențare politică prin rețele sociale din România.