Fostul premier Victor Ponta, în prezent candidat la alegerile prezidențiale, este vizat de o plângere penală depusă la Parchetul General pentru înaltă trădare și omor calificat, în urma unor declarații controversate privind inundațiile din 2014.

Plângerea a fost formulată de Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, care îl acuză pe Ponta că, în calitate de prim-ministru, ar fi ordonat inundarea deliberată a unor sate românești pentru a proteja capitala Serbiei, Belgrad, în timpul inundațiilor severe care au afectat regiunea în acel an.
„Este o plângere pentru înaltă trădare, comisă de un premier aflat în funcție, care a acționat în interesul unei puteri străine, provocând prejudicii grave României. Și vorbim, posibil, și de omor calificat, dacă inundațiile respective au provocat victime, ceea ce Parchetul trebuie să lămurească”, a declarat Vlad Gheorghe, potrivit Mediafax.
Declanșarea scandalului a avut loc pe 9 aprilie, când Victor Ponta a afirmat public că, în 2014, a ordonat „deschiderea văii de la Porțile de Fier pentru ca Belgradul să nu fie inundat”, acțiune care ar fi dus la inundarea unor sate românești. Ponta a adăugat că, în urma acelei decizii, a fost recompensat cu cetățenia sârbă.
Declarațiile au provocat un val de reacții dure în spațiul public și din partea contracandidaților la prezidențiale, mulți cerând explicații sau retragerea lui Ponta din cursa electorală.
Ulterior, fostul premier a revenit asupra afirmațiilor și a încercat să minimalizeze impactul acțiunii:
„A fost vorba doar de două hectare de teren. Dacă aș fi președinte, aș lua din nou aceleași decizii pentru a salva vieți omenești, chiar dacă asta ar însemna terenuri inundate”, a spus Ponta.
Vlad Gheorghe susține că acțiunile lui Ponta ar fi fost posibile cu sprijinul unor oficiali de rang înalt din Guvernul de la acea vreme, printre care ministrul Energiei și conducerea Administrației Naționale Apele Române, acuzați de complicitate.
Parchetul General urmează să analizeze conținutul plângerii și să stabilească dacă se impune deschiderea unei anchete penale pe numele lui Victor Ponta. Cazul capătă o miză politică majoră, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025, la care Ponta este înscris ca unul dintre principalii candidați.
