Minerii au ieșit plângând din adâncuri. Inundațiile au compromis definitiv producția și echipamentele
Situație dramatică la Salina Praid din județul Harghita, unde digul subteran construit pentru protejarea zonei de producție a cedat joi dimineață în fața presiunii apelor. Sectorul minier Telegdy, unde se desfășura activitatea de extracție a sării, a fost complet inundat, iar stocurile și utilajele au fost distruse.

Eforturi disperate ale minerilor, final tragic
Minerii au luptat până în ultimul moment pentru a salva secțiunea Telegdy, betonând zona și ridicând două baraje de protecție. În ciuda acestor eforturi, pereții minei au cedat, iar apele au năvălit. Martorii povestesc că unii dintre muncitori au ieșit plângând din subteran, conștienți că o parte vitală a economiei locale a fost pierdută.

„Au fost momente sfâșietoare. Minerii nu au vrut să renunțe, dar forța naturii a fost mai mare decât orice”, a declarat un localnic.
Locuitorii cer explicații. Acuzații de neglijență
Imediat după incident, zeci de localnici s-au adunat în fața sediului companiei miniere, cerând explicații și acuzând conducerea de neglijență. Aceștia susțin că autoritățile nu au făcut suficiente eforturi pentru a preveni tragedia, deși semnalele de alarmă erau evidente.
Poliția a intervenit pentru a menține ordinea și a permis protestatarilor să rămână doar în afara clădirii.

Salrom confirmă dezastrul: „Nu mai poate fi salvat”
Societatea Națională a Sării (Salrom) a transmis un comunicat oficial prin care confirmă că digul subteran construit pentru protecția sectorului Telegdy a cedat în jurul orei 10:52. Pârâul Corund, al cărui debit a crescut de 100 de ori în urma ploilor torențiale, a pătruns în mină, compromițând definitiv zona de extracție, utilajele și stocurile de sare.
„Sectorul minier Telegdy nu mai poate fi salvat de pătrunderea apei. Stocurile de sare aflate în subteran au fost compromise, inclusiv echipamentele și utilajele care nu mai pot fi recuperate”, a precizat Salrom.
Prefectul Harghitei: „Nu există pericol iminent de prăbușire”
Prefectul județului Harghita, Petres Sándor, a oferit asigurări că nu există în prezent un pericol imediat de prăbușire a întregii mine, însă a recunoscut că impactul este unul devastator pentru comunitate.

„Sentimentul este unul de sfârșit de lume. Salina era un pilon esențial pentru turism și pentru economia locală. Îndemn turiștii să nu abandoneze zona, pentru că Praidul are încă multe de oferit”, a declarat oficialul.
Cod roșu de inundații, factor declanșator
Tragedia de la Salina Praid vine pe fondul unui cod roșu de inundații care a afectat județul Harghita în ultimele zile. Ploile abundente au crescut dramatic nivelul apelor, iar acumulările din pârâul Corund au pus presiune uriașă pe structura minei.
Zona turistică a Salinei nu a fost afectată direct, dar autoritățile monitorizează în continuare situația cu maximă atenție.
Foto: Gábor Fuszek