Criminalitatea organizată și rata mare de refuzuri, cauzele invocate de SUA
România a fost oficial exclusă din Programul Visa Waiver în luna martie 2025, însă abia acum autoritățile române recunosc public motivele invocate de administrația americană. Ministrul interimar de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat într-o conferință de presă la Palatul Victoria că excluderea țării noastre s-a bazat pe două criterii esențiale: rata crescută a refuzurilor de viză și preocupările legate de criminalitatea organizată.
Emil Hurezeanu: „Este în analiză”
Întrebat de jurnaliști cu privire la motivele care au dus la suspendarea participării României în programul Visa Waiver, Hurezeanu a răspuns:
„Este în analiză. Știm care sunt criteriile care au dus la suspendarea lui.”
La insistențele reporterilor, acesta a enumerat explicit cauzele:
„Criminalitatea organizată și rata prea mare de respingeri. De refuzuri.”
Aceasta este prima recunoaștere oficială clară venită din partea unui membru al Guvernului României, în legătură cu excluderea dintr-un program extrem de important pentru libera circulație a cetățenilor români în Statele Unite.
Dialoguri în curs cu Departamentul american de Securitate Internă
Ministrul interimar a mai precizat că sunt în desfășurare discuții diplomatice între București și Departamentul american de Securitate Internă, însă nu a putut avansa un termen clar pentru eventuala reintroducere a României în programul Visa Waiver.
„Programul este suspendat, dar continuăm dialogul cu partea americană. Nu avem însă o estimare privind o eventuală reluare”, a spus Hurezeanu.
România, în afara Visa Waiver din martie 2025
Programul Visa Waiver permite cetățenilor anumitor țări să călătorească în Statele Unite fără a mai fi nevoie de o viză de scurtă ședere. România a fost exclusă în martie 2025, decizie justificată inițial prin necesitatea consolidării controalelor la frontieră de către SUA și intensificarea luptei împotriva migrației ilegale.
Această explicație generală a fost susținută, timp de două luni, de diplomația română, evitându-se menționarea unor deficiențe interne concrete. Recunoașterea oficială de acum aduce claritate, dar și presiune suplimentară asupra autorităților pentru a remedia problemele invocate.