Un oraș mayaș vechi de peste 2.800 de ani a fost descoperit în nordul Guatemalei, în apropiere de granița cu Mexicul, aducând noi informații esențiale despre civilizația precolumbiană. Anunțul a fost făcut joi de Ministerul Culturii din Guatemala, citat de AFP și Agerpres.
Noua așezare antică, denumită „Los Abuelos”, a fost identificată la aproximativ 21 de kilometri de situl arheologic Uaxactun, în departamentul Petén, cea mai importantă zonă arheologică din țară. Cu o întindere de aproximativ 16 kilometri pătrați, orașul datează din perioada Preclasicului Mijlociu (800–500 î.Hr.) și este considerat „unul dintre cele mai vechi și mai semnificative centre ceremoniale” din acea epocă în regiunea Petén, acoperită de păduri tropicale.
Denumirea „Los Abuelos” (n.r. – „Bunicii”) provine de la două sculpturi antropomorfe descoperite în zonă, reprezentând un cuplu ancestral. „Aceste figuri, datate între 500 și 300 î.Hr., sunt posibil legate de ritualuri străvechi dedicate cultului strămoșilor, ceea ce le conferă o puternică valoare culturală și simbolică”, a precizat Ministerul Culturii în comunicatul oficial.
Pe lângă orașul antic, în zona numită „Petnal” a fost descoperită o piramidă impresionantă, înaltă de 33 de metri, decorată cu fresce din perioada preclasică. De asemenea, în situl numit „Cambrayal” arheologii au identificat un sistem complex de canale pentru transportul apei, un element remarcabil al ingineriei antice.
Cele trei situri – Los Abuelos, Petnal și Cambrayal – formează împreună un triunghi urban necunoscut până acum, care schimbă perspectiva asupra organizării religioase și politice a civilizației maya în zona Petén.
Civilizația maya a înflorit pe teritoriile care astăzi aparțin Mexicului de sud, Guatemalei, Belize, El Salvador și Honduras, având origini ce datează din jurul anului 2000 î.Hr. și atingând apogeul în perioada clasică, între anii 400 și 450 d.Hr. Descoperirile recente adaugă o nouă piesă importantă în puzzle-ul istoric al uneia dintre cele mai fascinante civilizații ale lumii antice.