Deși sezonul estival se anunță promițător, interesul pentru voucherele de vacanță este în scădere. Numărul românilor care aleg să le folosească a scăzut semnificativ, pe fondul modificării modului de acordare și al valorii considerate nesemnificative de către mulți dintre beneficiari.
Pe litoralul românesc, oferta este mai bogată ca niciodată: peste 4.300 de unități de cazare – în creștere față de cele aproximativ 4.000 de anul trecut – și 12.000 de locuri doar în hotelurile all-inclusive. Cele mai multe unități sunt clasificate la 3 stele (aproximativ 3.300), iar cele de 5 stele, exclusiviste, sunt doar 16.
Cazarea e mai scumpă, interesul pentru Early Booking crește
Prețurile medii pentru o noapte de cazare pe litoral au crescut cu 10-15% față de vara trecută, ajungând la aproximativ 500 de lei, comparativ cu 420 de lei în 2024. Românii aleg, în continuare, stațiunile populare: Mamaia, Eforie Nord, Costinești și Vama Veche, unde petrec în medie 3-4 zile.
„Nu prețul e factorul decisiv pentru turiști, ci prognoza meteo. Mulți decid în ultimul moment, de exemplu joi dimineața, în funcție de vreme”, a explicat Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității.
În ciuda creșterii vânzărilor cu până la 30% pentru pachetele de tip „Early Booking”, voucherele de vacanță rămân tot mai puțin atractive.
Un sistem greoi și un beneficiu tot mai mic
Aproximativ 30% dintre bugetarii eligibili au ales să nu solicite voucherele anul acesta. Motivele sunt multiple, spune Aurelian Marian, managerul unei agenții de turism: „Valoarea este mică – doar 800 de lei, impozitarea s-a dublat, iar suma efectiv primită de turist e de doar 640 de lei. În plus, procedura birocratică este descurajantă.”
Conform noilor reguli, beneficiarii trebuie să achiziționeze un pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei, din care voucherul acoperă doar jumătate, restul sumei fiind suportat din fonduri proprii.
Astfel, pentru mulți români, vacanțele pe baza voucherelor nu mai reprezintă o soluție rentabilă, în ciuda diversificării ofertei și a creșterii calității serviciilor turistice.