Debitul pârâului Corund rămâne critic, în timp ce localnicii cer explicații
Dezastrul de la Salina Praid era previzibil încă din 2016, susțin localnicii și reprezentanții companiei SALROM. Infiltrațiile masive care au blocat complet activitatea turistică și economică din zonă nu sunt un accident izolat, ci rezultatul unei serii de avertismente ignorate de autorități și a unor lucrări tehnice care s-au dovedit ineficiente.
În prezent, debitul pârâului Corund rămâne semnificativ peste normal, înregistrând 8 metri cubi pe secundă – de 16 ori mai mult decât în mod obișnuit. Imagini aeriene recente surprind lucrările realizate de Apele Române: o căptușeală cu folie specială, conducte de preluare a debitului și un canal de deviere. Toate acestea, însă, nu au împiedicat apa să pătrundă în salină.
Citește și: Președintele Nicușor Dan vizitează Salina Praid, afectată de inundații: „Trebuie să fim alături de oameni”
Primul semnal de alarmă: barajul castorilor
Primele probleme au apărut în 2016, când un baraj construit de castori a deviat parțial cursul pârâului, ducând la o primă inundație a galeriilor miniere. Ulterior, în mai 2024, ploi abundente au provocat noi infiltrații, soldate cu închiderea temporară a salinei.
„Ceea ce am făcut noi, SALROM, a fost să încercăm să ne protejăm de-a lungul anilor de infiltrații care nu ar fi apărut niciodată dacă acest curs de apă ar fi fost regularizat la timp”, a declarat Dan Dobrea, directorul general al companiei SALROM.
Citește și: Nicușor Dan, a ajuns la Salina Praid: Situație critică după inundații masive
Apele Române se retrag din responsabilitate
În replică, Apele Române au transmis că nu au competența legală de a interveni în cadrul unei exploatări miniere care nu le aparține din punct de vedere patrimonial. Declarația a fost întâmpinată cu revolta localnicilor, care au acuzat autoritățile de pasivitate și lipsă de coordonare.
„Toată folia care e pusă aici a fost luată ca o zdreanță… s-a încercat devierea pârâului, dar nici asta nu a dat roadele necesare”, spune un localnic afectat.
Turismul, în colaps: concedieri și incertitudine
Pentru comunitatea din Praid, închiderea salinei înseamnă pierderea sursei principale de venit. Proprietarii de pensiuni se văd nevoiți să reducă personalul, în timp ce rezervările au fost anulate în masă.
„Primul pas va fi iarăși reducerea personalului, următoarele luni să supraviețuim și să vedem dacă mai putem duce businessul sau nu”, a declarat un hotelier local.
Citește și: Investiție de urgență de 300 milioane lei pentru salvarea Salinei Praid, anunțată de Ministerul Economiei
Autoritățile promit soluții tehnice
Ministrul Mediului a anunțat că mai mulți specialiști evaluează în prezent situația și speră să identifice soluții tehnice viabile pentru salvarea minei. Însă, în lipsa unor investiții rapide și eficiente, riscul unei prăbușiri economice la nivel local este tot mai mare.