Salina Praid, în pragul prăbușirii: Cratere uriașe și evacuări masive. Guvernul alocă 300 milioane lei

ULTIMA ORĂ

spot_img
spot_img
spot_img

Fisurile din masivul de sare se extind, localnicii părăsesc zona cu teama în suflet

Situație alarmantă în localitatea Praid, județul Harghita, unde vechile galerii ale Salinei Praid cedează sub presiunea infiltrațiilor de apă. Autoritățile au declarat stare de urgență, după ce au apărut peste 15 cratere uriașe în zona fostelor exploatări, iar solul continuă să se surpe. Fenomenul este alimentat de pârâul Corund, care a pătruns în masivul de sare, dizolvându-l într-un ritm accelerat.

„Luăm cu noi doar câteva haine”. Oamenii evacuează în grabă

Până în prezent, 45 de gospodării și pensiuni au fost evacuate. Localnicii își părăsesc casele cu lacrimi în ochi și câteva bagaje, în speranța că se vor întoarce cât mai curând. „Am muncit o viață pentru această casă, dar acum trebuie să o lăsăm în urmă”, a spus cu durere un bărbat evacuat.

Cratere adânci și risc iminent de prăbușire

Specialiștii avertizează că planșeul minei vechi este grav afectat, iar pericolul de prăbușire este în creștere. Dan Dobrea, directorul general al Salrom, a confirmat că „unul dintre cratere s-a mărit cu 40 de centimetri într-un interval foarte scurt”. În plus, fisuri au fost identificate și pe dealurile din apropierea zonei locuite, ceea ce amplifică riscul.

Exploziile din trecut ar fi contribuit la fisuri

Un raport intern al Salrom menționează că fisurile masive apărute în masivul de sare ar putea fi cauzate și de exploziile folosite anterior în procesul de extracție. Deși metoda a fost abandonată în urmă cu trei ani, efectele sale ar putea contribui la actuala instabilitate structurală.

Barieră de protecție și solicitare de ajutor european

Pentru a preveni o viitură catastrofală, autoritățile au construit o linie de apărare de un kilometru, formată din 500 de panouri metalice și 14.000 de saci cu nisip. În paralel, România a activat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene și a solicitat sprijin internațional pentru expertiză și intervenție.

300 de milioane de lei pentru salvarea zonei

Guvernul a aprobat în regim de urgență un ajutor financiar în valoare de 300 milioane de lei, destinat Societății Naționale a Sării și companiilor din turism afectate de închiderea salinei. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat și o schemă de ajutor de stat pentru 200 de firme din Praid, cu sprijin de până la 300.000 euro per companie.

Scanări subterane și monitorizare permanentă

Autoritățile au interzis accesul în zona cu risc major și au început scanarea terenului cu echipamente de înaltă performanță. De asemenea, un secretar de stat din Ministerul Economiei rămâne pe teren pentru a superviza evoluția fisurilor și a coordona intervențiile viitoare.

Populația va fi informată de două ori pe zi sau ori de câte ori situația se agravează. Anchetatorii caută în continuare cauza exactă a infiltrării, iar ancheta internă a Salrom este în plină desfășurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Cele mai citite

Alte Articole