O firmă de catering din Piatra-Neamț a fost sancționată drastic de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț, după ce a fost identificată drept sursă probabilă a două focare de toxiinfecție alimentară apărute la o grădiniță și la o școală cu program after-school din oraș.
Toxiinfecție alimentară la zeci de copii și angajați
La sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți copii și angajați din cele două instituții de învățământ au acuzat stări de rău, prezentând simptome specifice unei toxiinfecții alimentare. O parte dintre aceștia au ajuns la unități medicale pentru îngrijiri de specialitate. În urma sesizărilor, autoritățile sanitare și de protecția consumatorilor au declanșat anchete de urgență.
Probleme grave de igienă și siguranță alimentară
Comisarii CJPC Neamț au efectuat un control amănunțit la firma de catering suspectată. Potrivit directorului instituției, Vlad Ciurea, inspectorii au descoperit nereguli grave: materii prime congelate (pulpe de pui, carne și untură de vită) fără etichete sau informații privind trasabilitatea, ceea ce împiedică evaluarea siguranței acestora. De asemenea, au fost găsite ustensile din lemn uzate și un rastel metalic cu rugină, semne clare ale unei igienizări precare.
„Având în vedere gravitatea situației și impactul asupra sănătății publice, CJPC Neamț s-a autosesizat de urgență și a declanșat controlul în regim de maximă celeritate”, a declarat Vlad Ciurea.
Amenzi de 50.000 de lei și activitate suspendată
Pentru neregulile constatate, firma a fost sancționată cu două amenzi în valoare totală de 50.000 de lei. Totodată, a fost dispusă oprirea temporară a activității de catering și retragerea din consum a 40,6 kg de produse neconforme, în valoare de 1.308 lei.
Ancheta Direcției de Sănătate Publică Neamț a confirmat suspiciunea că firma de catering este sursa cel mai probabilă a toxiinfecției alimentare care a afectat atât copiii, cât și personalul celor două instituții.