Cât ar putea costa salvarea Salinei Praid. Statul promite soluții tehnice și sprijin pentru comunitate

ULTIMA ORĂ

spot_img
spot_img
spot_img

Nicușor Dan acuză neglijență și cere anchetă. Guvernul anunță investiții de peste 200 de milioane de lei

Situația critică de la Salina Praid a atras atenția autorităților centrale, iar președintele Nicușor Dan a mers sâmbătă în zonă, unde a declarat că dezastrul putea fi prevenit. În urma inundațiilor cauzate de creșterea bruscă a debitului pârâului Corund, întreaga salină a fost închisă, iar angajații, dar și afacerile locale, sunt în pragul colapsului economic.

Anchete și măsuri de urgență

Șeful statului a criticat autoritățile pentru lipsa intervențiilor din timp, menționând că un studiu din 2007 avertiza asupra riscului de infiltrații. Drept urmare, a solicitat trimiterea Corpului de Control al Guvernului pentru a stabili responsabilitățile.

„E o situație gravă care putea fi prevenită. Salrom știa din 2007 despre probleme. Voi solicita premierului să trimită Corpul de Control”, a declarat Nicușor Dan la Praid.

Premierul interimar Cătălin Predoiu a anunțat, ulterior, că a aprobat trimiterea Corpului de Control.

Salrom: conductă de deviere în trei săptămâni

În ședința tehnică desfășurată la fața locului, la care au participat miniștrii Economiei, Finanțelor, Dezvoltării, conducerea Salrom și reprezentanți ai Apelor Române, s-a stabilit un plan de intervenție în două etape.

„În trei săptămâni va fi realizată o conductă care să capteze apele de infiltrație. Apoi urmează evacuarea controlată a apei din salină”, a declarat directorul Salrom, Constantin Dan Dobrea.

Pentru această etapă, România va beneficia de sprijin internațional. Mai multe state europene vor trimite pompe de mare capacitate pentru extragerea apei, iar evaluările vor fi realizate cu ajutorul dronelor subacvatice.

Investiție totală estimată: peste 200 de milioane de lei

Ministrul interimar al Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat că planul tehnic cuprinde două componente majore:

  • 130 milioane lei pentru devierea completă a pârâului Corund și consolidarea galeriilor saline
  • 70 milioane lei pentru redeschiderea turistică a salinei, cu modernizări și reamenajări

„Ne propunem ca salina să redevină una dintre cele mai frumoase atracții turistice ale Europei”, a declarat Bogdan Ivan.

Ajutoare pentru mineri și turismul local

Președintele României a subliniat că lucrătorii din salină vor fi sprijiniți financiar, iar pensiunile și hotelurile afectate vor primi compensații.

„Oamenii din Praid nu mai pot aștepta. Vom susține acordarea de compensații pentru cei care și-au pierdut veniturile și vom propune măsuri concrete pentru relansarea turismului local”, a declarat șeful statului.

Vizită și în Covasna, în zonele afectate de inundații

După vizita de la Praid, președintele a ajuns în satul Băcel, județul Covasna, grav afectat de inundații. Aici, el a cerut măsuri permanente de protecție și a subliniat importanța implicării cetățenilor în presarea autorităților pentru investiții în infrastructura de prevenție.

„Am avut programe pentru construirea de diguri care nu s-au realizat. Statul român trebuie să acționeze pentru măsuri permanente”, a spus Nicușor Dan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Cele mai citite

Alte Articole