ANRE Sub Lupa APCE: Solicitare pentru o Reformă Totală și Redefinirea Structurii

Data:

- Publicitate -

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) trage un semnal de alarmă privind necesitatea reformării de la zero a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Criticile asociației vizează lipsa de transparență, structura supradimensionată a instituției și nivelul exorbitant al salariilor angajaților, toate finanțate indirect de consumatorii români prin facturile de energie electrică.


Critici Privind Structura și Finanțarea ANRE

Potrivit APCE, ANRE percepe taxe anuale furnizorilor și distribuitorilor de energie, sume care se reflectă ulterior în facturile plătite de consumatori. Fiecare român contribuie indirect cu aproximativ 40-50 de lei pe an, fără beneficii clare în schimb. Veniturile ANRE, de aproape 52,5 milioane de euro anual, sunt utilizate în principal pentru salarizarea celor 350 de angajați, care câștigă, în medie, 9.000 de euro pe lună.

APCE subliniază că acest sistem de finanțare ridică semne de întrebare privind imparțialitatea instituției, deoarece ANRE este finanțată de aceleași companii pe care ar trebui să le controleze și sancționeze.


Structură Supradimensionată și Decizii Controversate

APCE consideră ANRE o „super-autoritate”, cu 61 de servicii și departamente, un număr comparabil cu structura Parlamentului European, care are 20 de comisii și 44 de delegații. Asociația critică modul rigid și opac de funcționare al ANRE, menționând lipsa de consultare cu actorii relevanți.

Un exemplu elocvent este Ordinul nr. 96/2024, prin care ANRE a majorat tarifele de distribuție a energiei electrice cu până la 28%, aproape dublând costurile de transport comparativ cu prețul energiei active. Solicitările APCE de acces la documentele care au stat la baza acestei decizii au fost respinse, invocându-se clasificarea informațiilor conform unui ordin intern.


Interacțiuni Dificile cu Societatea Civilă

APCE denunță dificultățile întâmpinate în comunicarea cu ANRE, acuzând atitudinea arogantă și lipsa de deschidere a instituției. Societatea civilă percepe ANRE ca fiind departe de scopul său inițial, gestionarea crizelor energetice din trecut fiind considerată deficitară. Totodată, lipsa unui control parlamentar real este un alt punct critic.


Solicitări pentru Reformă

APCE propune o reformă structurală completă a ANRE, incluzând:

  • Revizuirea finanțării instituției pentru a asigura imparțialitatea.
  • Reducerea numărului de servicii și departamente.
  • Crearea unui mecanism de control parlamentar eficient.
  • Creșterea transparenței deciziilor și consultarea reală cu actorii relevanți.

Concluzii

Într-un context în care încrederea publică în ANRE este extrem de scăzută, APCE consideră că reforma instituției este vitală pentru o mai bună gestionare a pieței energetice din România. Cu salarii exorbitante și o structură supradimensionată, ANRE trebuie să demonstreze că este capabilă să-și îndeplinească scopul în mod transparent și echitabil.

Sursa: tvrinfo.ro

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Abonare la newsletter

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri

Românii au investit masiv în titluri de stat Fidelis: peste 2,2 miliarde de lei în doar o lună!

Românii și-au pus economiile la adăpost în fața inflației...

Cazinoul din Constanța, bijuteria de la malul mării, gata să-și redeschidă porțile după restaurare – FOTO

Cazinoul din Constanța, unul dintre cele mai emblematice simboluri...

Controale ANPC la Restaurante și Magazine Alimentare: Amenzi de 323.000 Lei și 16 Unități Suspendate – VIDEO

https://youtu.be/2kZqTffI-t4În perioada 14-16 martie 2025, Autoritatea Națională pentru Protecția...