În rezoluția adoptată joi, eurodeputații subliniază că, în pofida mai multor încercări de negociere diplomatică ulterior Primului Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de către Rusia.
Acest caz reprezintă o situație internațională fără precedent de confiscare ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și constituie o preocupare permanentă pentru societatea românească, conform comunicatului emis de Parlamentul European, citat de Agerpres.
În perioada Primului Război Mondial, între 1916 și 1917, România a transferat tezaurul național către Rusia țaristă, în scopul protejării acestuia în eventualitatea unei ocupații a teritoriului național.
Tezaurul cuprindea în total 91,5 tone de aur fin, care constituiau parte din rezerva Băncii Naționale a României, precum și colecții regale de bijuterii și monede rare, alături de bunuri de o inestimabilă valoare culturală și istorică, cum ar fi arhivele de stat, documentele, manuscrisele istorice de mare preț, picturile de patrimoniu, cărțile rare și colecțiile deținute de numeroase instituții publice și private.
Odată cu instaurarea regimului comunist, Rusia a confiscat tezaurul și a refuzat să-l returneze, o mare parte din valorile confiscate rămânând încă nerestituite în prezent.