În seara de 27 iunie 2023, telescopul de la Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a surprins o imagine neașteptată și rară.
În timp ce se deplasa prin spațiul cosmic, Observatorul Chandra X-ray al NASA a fost surprins trecând printre stele și oferind o perspectivă fascinantă asupra interacțiunii dintre tehnologia umană și univers.
Chandra X-ray Observatory reprezintă o componentă esențială a „Marilor Observatoare” ale NASA, fiind conceput pentru a captura imagini de înaltă rezoluție ale surselor de raze X din spațiul cosmic.
Misiunea Chandra, numită în onoarea lui Subrahmanyan Chandrasekhar, o figură de marcă în domeniul evoluției stelare, a fost lansată în 1999. Acest observator a urmat traseul Observatorului Einstein, activ între 1978 și 1981, și al satelitului Röntgensatelit, activ între 1990 și 1999.
Scopul misiunii Chandra este de a examina surse individuale de raze X din apropiere.
NASA prezintă Chandra drept cel mai puternic telescop cu raze X din lume, având o rezoluție de opt ori mai mare decât alte instrumente și capacitatea de a detecta surse de peste 20 de ori mai slabe. Acesta reprezintă un instrument de referință pentru astronomia cu raze X, similar cu modul în care Telescopul Spațial Hubble a revoluționat astronomia optică.