România caută peste 600.000 de persoane înalt calificate. Românii nu se înghesuie la cursurile de formare profesională.

Data:

- Publicitate -

România se confruntă cu multiple provocări demografice care vor influența semnificativ piața muncii în următorii 10 ani.

Potrivit unei analize realizate de Bucharest Center for Economy & Society (CES Bucharest), populația țării îmbătrânește, iar numărul tinerilor activi pe piața muncii scade continuu. În același timp, cererea pentru forța de muncă înalt calificată este în creștere constantă, reflectând starea de dezvoltare a economiei.

Până în 2030, se estimează că România va avea nevoie de peste 600.000 de persoane înalt calificate pentru a ocupa locurile de muncă disponibile.

Însă, în aceeași perioadă, fenomenul îmbătrânirii populației va continua să se accentueze, cu un număr triplu de persoane active cu vârste peste 65 de ani. Această tendință va avea un impact semnificativ asupra pieței muncii, reducând creșterea PIB-ului pe cap de locuitor.

În ceea ce privește formarea profesională, este semnalată o participare redusă la cursurile de specializare. Facultățile din România, atât cele de stat cât și cele private, furnizează un număr total de doar 40.000 de absolvenți anual, în timp ce cererea pentru specialiști în domeniile IT, juridic și sănătate înregistrează creșteri semnificative.

Pe de altă parte, numărul tinerilor activi pe piața muncii este în declin, iar fenomenul de îmbătrânire a populației se accentuează. Educația și specializarea continuă a populației active sunt considerate cruciale pentru menținerea competitivității pe piața muncii și pentru dezvoltarea economică și tehnologică a țării.

Migrația populației reprezintă o altă provocare majoră pentru piața muncii din România. Țara se clasează pe locul 17 la nivel global în ceea ce privește fenomenul migrației, cu peste 5,7 milioane de români care au ales să lucreze și să se stabilească în străinătate. În același timp, România importă o cantitate tot mai mare de forță de muncă, în special din Asia.

Aceste provocări demografice și de pe piața muncii necesită abordări și politici adecvate din partea autorităților și a factorilor de decizie, pentru a asigura sustenabilitatea și competitivitatea economiei românești în următorii ani.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. Vă rugăm să ne contactați!

Distribuie articolul:

Abonare la newsletter

Cele mai citite

spot_img

Alte Articole de interes
Știri

Studiu: Gripa Aviară, Fatală în Majoritatea Cazurilor pentru Femeile Însărcinate

Un studiu realizat de cercetători australieni de la Murdoch...

Accident pe Centura Municipiului Arad: Nouă Persoane Rănite într-un Microbuz

Nouă persoane au fost rănite vineri seară în urma...

Negocieri Tensionate la Palatul Victoria pentru Formarea Guvernului

Președintele PSD și premierul în funcție, Marcel Ciolacu, se...