Marți, deputații au adoptat proiectul de lege care prevede înăsprirea pedepselor pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Prin urmare, conform acestei legi, șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor se expun riscului de a rămâne fără permis de conducere pentru o perioadă de până la 10 ani.
De asemenea, în cazul în care acești șoferi produc un accident rutier iar victimele decedează, aceștia se pot confrunta cu o pedeapsă de închisoare între 15 și 25 de ani.
Citește și: Modificările legii RCA trebuie să țină cont în principal de interesele asiguraților și păgubiților
Acest proiect de lege, care a fost adoptat în Parlament, va intra în vigoare după ce va fi promulgat de către președintele Klaus Iohannis.
Parlamentarii sunt de părere că este necesară înăsprirea pedepselor pentru a opri tragediile care au loc pe șoselele României. Cu o durată de 6 ani, România se află în fruntea clasamentului european în ceea ce privește numărul de accidente rutiere.
În România, 1700 de persoane își pierd viața în fiecare an în urma accidentelor rutiere, în timp ce alți 8.200 suferă răni grave și rămân mutilați pe viață.
Această statistică sumbră ne plasează pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de decese cauzate de accidente rutiere. Țara noastră se confruntă cu cel mai mare număr de decese pe șoselele sale nesigure. Atât șoferii, cât și pietonii nu respectă regulile de circulație, iar autoritățile nu investesc suficient în siguranța rutieră.