În timp ce AUR refuză dialogul cu președintele, Partidul Oamenilor Tineri se alătură discuțiilor convocate de Nicușor Dan
Partidul Oamenilor Tineri (POT), formațiunea condusă de Anamaria Gavrilă, a confirmat participarea la consultările pentru formarea noului guvern, convocate de președintele ales Nicușor Dan. Decizia marchează o delimitare clară de poziția adoptată de AUR, care a respins invitația de la Cotroceni, denunțând demersul ca fiind o „farsă politică”.
POT participă la consultări. Delegație condusă de Anamaria Gavrilă
Surse politice au confirmat că delegația POT care va merge miercuri la Palatul Cotroceni va fi condusă de lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă. Alături de aceasta se vor afla deputații Daniel Grofu, Răzvan Chiriță și Gabriela Porumboiu. Prezența acestora semnalează o intenție clară de implicare în arhitectura noului executiv.
AUR refuză invitația. Tănasă: „Nu girăm o mascaradă politică”
Într-un comunicat dur, reprezentanții AUR au respins invitația la consultări, acuzându-l pe Nicușor Dan că exclude deliberat partide incomode și promovează un simulacru de dialog.
„Refuzăm să girăm o farsă politică. Alegerile s-au încheiat, dar minciuna și disprețul față de români continuă sub forma unui așa-zis președinte ales, care nu înțelege ce înseamnă să fii președintele tuturor”, a declarat deputatul Dan Tănasă.
AUR cere ca președintele să-și retragă anumite afirmații și să își ceară scuze public, considerând în caz contrar consultările „lipsite de legitimitate și utilitate”.
AUR își menține condițiile pentru o eventuală participare
Potrivit aceluiași comunicat, liderii AUR susțin că nu vor participa la negocieri atâta timp cât președintele ales nu renunță la retorica acuzatoare și nu deschide dialogul către toate formațiunile parlamentare.
„Dacă nu vă cereți scuze, atunci noi nu vom lua parte la o mascaradă politică pusă în scenă pentru a acoperi o nouă înțelegere de culise”, se arată în declarația transmisă de AUR.
Un semnal politic important
Participarea POT la negocieri în contextul refuzului AUR este văzută de analiști ca un posibil început al unei rupturi între cele două formațiuni, care au avut în trecut poziții comune în discursul suveranist. Decizia Anamariei Gavrilă de a se așeza la masa consultărilor cu președintele ar putea marca o repoziționare politică în perspectiva formării unei majorități guvernamentale.